Áder János fogadni merne, hogy Mészáros Lőrinc Mátrai Erőműve felhagy a szénégetéssel 2030-ig, pedig nincs erről kormánydöntés

2019. október 16., 19:20

Szerző:

Fogadjunk, hogy a Mátrai Erőműben nem lesz 2030-ban szénalapú energiatermelés!

- mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Budapesti Víz Világtalálkozón a 168 Óra kérdésére. Áder Jánost azért kérdeztük a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában álló erőműről, mert Cseresnyés Péter államtitkár augusztusban arról tájékoztatta Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, hogy a kormány hosszú távon számol az erőművel, aminek szénégető blokkjai korszerűsítés előtt állnak.

Ez viszont szembe megy a köztársasági elnök az ENSZ szeptember végi klímacsúcsán elmondott beszédével, amelyben a szénalapú energiatermelés kivezetését ígérte 2030-ig.

Víz Világtalálkozó - Áder János megtekintette a Digitális Áder János a Víz Világtalálkozó helyszínén nyilatkozik október 16-án
Fotó: Illyés Tibor

Az ellentmondás miatt megkérdeztük, hogy van-e Áder szavai mögött kormányzati döntés, amire a köztársasági elnök azt a választ adta, hogy

"Vannak dolgok, amiket az ember érez (Sic!) harminc év politikai pályafutás után."

A tisztánlátást nehezíti, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Opus Global Nyrt. épp szerdán jelentette be, hogy 250 millió forintról 500 millióra emeli meg az erőműt működtető cég alaptőkéjét. Korábban a 24.hu írt arról, hogy Mészárosék az erőmű eladását tervezik, miután kivettek belőle 11 milliárd forint osztalékot, viszont a tőkeemelés nem ezt erősíti. Azonban akár az is előfordulhat, hogy a tőkeemeléssel akarja nyugtatni a kedélyeket a tulajdonos az eladásról szóló híreket követően.

A Mátrai Erőmű
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Annyi bizonyos, hogy a nem kellően hatékony erőmű költséges korszerűsítésre szorul, ami megterhelheti a tulajdonosokat. A Mátrai Erőmű fűtőanyaga lignit, amit hazánkban bányásznak, működése stratégiai fontosságú a magyar energiabiztonság szempontjából, ezért is érthetetlen Áder János ködösítése, valamint Gulyás Gergely miniszter válaszmegtagadása a múlt heti Kormányinfón.

Az erőmű középtávú sorsa ugyanis az egyik legfontosabb közügy.

A Paksi Atomerőmű adja a hazai áramtermelés alapját, működését azonban nem lehet az igények szerint gyorsan fel- vagy leszabályozni. Ezt a változó igényt hivatott kielégíteni a ligniterőmű, aminek termelése könnyebben szabályozható. Amennyiben kiesik a szénégetés, olyan áramtermelési formával kell pótolni, ami hasonló rugalmasságú, erre viszont a jelenlegi technológiával üzemelő naperőművek és más megújuló megoldások nem megfelelők.

Mindaddig, amíg nincs nyílt kommunikáció az erőmű sorsáról, az a piaci viszonyok befolyásolását teszi lehetővé kormányzati szinten.

Mészáros Lőrincet személyesen is kérdeztük kedden, ám sejtelmes mosollyal az arcán válasz nélkül kocsijába szállt, majd tovagurult.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.