Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

2019. november 19. 20:49 - szerző: 168 Óra/MTI

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőművi új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.

R20 klímavédelmi csúcstalálkozó Bécsben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államfő kifejtette, Paks-2 felépítésével és a naperőművi kapacitások folyamatos bővítésével Magyarországon az áramtermelés több mint 90 százaléka 2030-ra szén-dioxid-mentessé válik. A közlekedés zöldítéséről elmondta, hogy a 25 ezernél nagyobb lakosságú városokban csak elektromos buszok állnak majd forgalomba a kormány döntése alapján.

A köztársasági elnök szerint az iparban, főként a cementiparban, a vaskohászatban és a gumigyártásnál van szükség technológiaváltásra a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Áder János kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát. Az erdősültség szintjét tovább akarják növelni, hogy a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2050-ig.

a kérdés most már csak az 0 fűzhetjük hozzá – hogy Magyarország miért vétózta meg júniusban azt a  javaslatot, amely 2050-re karbonsemlegessé tette volna az Európai Unió tagországait.