Áder János felesége és gyerekei is kaphatnak majd a jövőben költségtérítést, napidíjat és első osztályú repülőjegyet

2019. december 5., 07:50

Szerző:

Az államfő házastársának és gyerekének is pluszjuttatásokat fog megállapítani a parlament - tudta meg a Blikk. A lap egy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslatban vette észre, hogy az elnök felesége, ha kéri, jogosult lesz saját, kétfős titkárság alkalmazására, valamint hivatali gépkocsi használatára akár saját célból is.

Áder János és felesége, Herczegh Anita
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Külföldi utazásai esetén pedig napidíjra, költségtérítésre és kíséretre tarthat igényt, amennyiben hivatalos programon vesz részt. Emellett első osztályon utazhat repülőn és vasúton is.

A tervezet szerint külföldi programjaik esetén ugyanazok a jogosultságok járnak a gyerekeiknek is, mint az államfőnek, vagyis napidíjat és költségtérítést is kaphatnak.

A javaslat bevezeti az özvegyi ellátás fogalmát. Az államfő özvegye az elnöki illetmény hatvan százalékát kaphatja meg, ha nem rendelkezik saját nyugdíjjal. Ez havonta kétmillió forintos járandóságot jelenthet jövő januártól. A volt köztársasági elnökökről sem feledkezik meg a javaslat: Schmitt Pál és Sólyom László bővítheti a stábját, mivel az eddigi kétfős titkárság helyett már három főt alkalmazhatnak. Emellett külföldi útjaik során jogosultak lehetnek költségtérítésre, valamint első osztályt is igénybe vehetnek a repülőn.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.