Áder János inkább csak szóban harcol a klímaváltozás ellen, nem fog elektromos autóba ülni a 26 millió forintos hivatali Mercedesből

2019. augusztus 30., 17:07

Szerző:

A klímavédelemről szóló hangzatos kijelentései ellenére nem valószínű, hogy Áder János a közeljövőben szolgálati járműként  elektromos autót kap – derül ki a 444 cikkéből. A portál emlékeztet, hogy egy júniusi interjúban  a köztársasági elnök még arról beszélt, hogy ami a klímavédelmet illeti, „nem ünnepélyes deklarációkra és látványos szándéknyilatkozatokra van szükség, hanem arra, hogy végre lássunk hozzá a munkához”, ehhez képest egy Mercedes S 400 L 4Matic típusú gépkocsit használ.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Köztársasági Elnöki Hivatal azzal hárította el az elektromos autóról szóló kérdést, hogy a hatályos jogszabályok szerint  a hivatali célú, felső kategóriájú és megfelelő biztonsági berendezéssel ellátott gépkocsit a Készenléti Rendőrség bocsátja az államfő rendelkezésre. Az Országos Rendőr-főkapitányság a következő választ küldte: „A köztársasági elnök és családja védelmét ellátó szervezeti egységként a védett személyek biztosítása során minden esetben a feladat függvényében választjuk ki azt a szolgálati gépjárművet, amelyet az adott biztosítási feladat végrehajtására alkalmasnak tartunk, tehát nincs »egy« darab gépjármű, amelyet kizárólag csak köztársasági elnök úr utazásai során használnánk.”

Áder János 2016-ban kapta meg a Mercedes S 400 L 4Maticot 26 millió forintért. Ennek a motorja egyébként nemcsak akkor jár, amikor a köztársasági elnököt viszik valahova, hanem a protokoll szerint akkor is, amikor várakozik. „A biztonsági protokoll részét képezi, hogy adott időpontban és helyszínen, hogy a védett személyt szállító gépjármű járó motorral várakozik, ezt azonban minden esetben a biztosítás időtartama és helyszíne befolyásolja” – írta az ORFK.

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.