Lengyel abortusztörvény - Szerdán tüntetés lesz a budapesti lengyel nagykövetség előtt

2020. október 27., 14:22

Szerző:

Magyarországon is tüntetnek a lengyel abortusztörvény ellen. A szervezők szerint az abortuszt nem lehet megszüntetni, csak illegalitásba kényszeríteni.

2020. október 22-én a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, amennyiben a terhesgondozás keretében végzett vizsgálatok vagy egyéb egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved - írják a magyar tüntetés szervezői a Facebookon

Mint írják az embriopatológiai okból végzett terhességmegszakítások 2019-en a Lengyelországban végzett legális abortuszok 97,6 százalékát tették ki. “Az Alkotmánybíróság a PiS, vagyis az ultrakatolikus és nacionalista kormánypárt szándékának megfelelően született döntése ezzel de facto betiltotta az abortuszt Lengyelországba” - szól a felhívás, amely szerint az abortuszt nem lehet törvényi erővel megszüntetni, csak illegalitásba kényszeríteni.

“Csütörtök óta Lengyelország-szerte nők tízezrei tüntetnek személyiségi jogaik, méltóságuk és a saját testük és egészségük feletti önrendelkezési jog védelmében. A lengyel nők nem akarják, hogy abban az esetben is szülésre kényszeríthessék őket, amikor a gyerek születését követően azonnal meghal, vagy élete végéig súlyos betegséggel kell majd küzdenie, miközben az állam az ehhez szükséges feltételeket továbbra sem biztosítja” - fogalmaz a felhívás, amely október 28-ára, szerdára a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége (1068 Budapest, Városligeti fasor 16.) elé hívja egy békés demonstrációra mindazokat, akik szeretnék kifejezni szolidaritásunkat a lengyel nőkkel.