A XIII. kerület díszpolgára lett Eszenyi Enikő, Rédei Éva és Szilágyi Áron

2017. június 1. 17:45

Idén 79 éves a XIII. kerület, amely 2017-ben is méltó programsorozattal ünnepli a születésnapját. Különösen rangos esemény a díszpolgárrá avatás. A kerület polgármestere, Tóth József június 1-jén a Radnóti Miklós Művelődési Központban ünnepség keretében díszpolgári címet adományozott kimagasló munkásságukért olyan kiemelkedő személyeknek, akik kötődnek a XIII. kerülethez.

A XIII. kerület új díszpolgárai: Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművész, rendező, a Vígszínház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Rédei Éva, a LÁNG-TÉKA könyvesbolt vezetője, tulajdonosa, a Pozsonyi Piknik egyik megálmodója és megvalósítója; Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a Vasas SC versenyzője.

Rédei Éva és Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő a díszpolgári cím kapcsán elmondta: valóban régóta kötődik a XIII. kerülethez a Vígszínház révén is, de első önálló budapesti lakása is a kerületben volt. Hálás az itteni közösségnek, hiszen ők „örökös nézői” a Vígszínháznak. Rédei Éva köszönő beszédében hangsúlyozta: díja nem elválasztható a Pozsonyi Pikniktől, amelyet már nem ő szervez, ám alapítója a rendezvénynek. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó nem lehetett jelen a díszpolgárrá avatás ceremóniáján, külföldi versenyen tartózkodik éppen. De videóüzenetében kifejtette: kilencesztendős korától „kerületi sportoló”, azóta tagja a „Vasas-családnak”, s a mostani díszpolgári cím külön megtiszteltetés számára.

A XIII. kerület egyébként 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. Díszpolgárságot először 1996-ban adományozott a kerület. A címre javasolhatók azon személyek, „akik életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a XIII. kerület fejlődéséhez; akik szakmai tevékenységükkel, a kerület nemzetközi kapcsolatainak, az együttműködés más formájának fejlesztésében kiemelkedő tevékenységükkel öregbítették a kerület hírnevét, tekintélyét”.