Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A volt szlovák kormányfő szerint azért fúrta ki a Fidesz a néppárti Bölcsek Tanácsából, mert szlovák

2019. április 5. 09:47 - szerző: 168 Óra

Ez a testület dönt a magyar kormánypárt sorsáról az EPP-ben.

Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering mellett a volt szlovák miniszterelnök, Mikulas Dzurinda lett volna a negyedik tag lett volna az Európai Néppárt (EPP) magyarországi helyzetet vizsgáló Bölcsek Tanácsában, de Dzurinda szerint a Fidesz megfúrta - vette észre a politikus Dennik'N-nek adott interjújában a 444.hu. Ez a testület dönt majd arról, hogy az EP-választás után a Néppártban maradhat-e a tagságából felfüggesztett Fidesz.

Az Európai Unió bővítésének 10. évfordulója - Szimpóziu Mikulas Dzurinda
Fotó: Kovács Attila

Az EPP Wilfried Martens nevét viselő háttérintézetét igazgató volt szlovák kormányfő szerint a magyar kormánypárt azzal az indokkal túrta ki, hogy

a Bölcsek Tanácsában nem akarnak szlovákot. 

Hozzátette: nem konkrétan a személyét nem látták megfelelőnek, hanem bárkiét, aki Szlovákia állampolgára. A magyar jogállamiság helyzete szerinte nehéz kérdés, hiszen a Fideszt a magyarok többsége választotta többször is alkotmányozó többséggel az ország élére, majd hatalomra jutva kisajátította a médiát, a politikai teret. Meciar idejéhez hasonlította a mostani Magyarországot, nagyon komor és lesújtó beszámolókat hallott.