A volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt is érintett lehet a szervezett választási csalás gyanújában

2018. március 10., 07:10

Szerző:

Alaposan szervezett választási csalás lehet előkészületben Csongrád megye 4. választókerületében, ahol – mint az már a napokban ismertté vált – a Szimandl család három tagja is indul itt a Családok Pártja, a Medete párt és az Összefogás Párt színeiben – mintha egymással szemben versengenének.

Csakhogy a hvg.hu péntek esti anyagából az is kiderült, sokkal nagyobb és szervezettebb szürreális csalássorozatról lehet szó. A portál a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának egyéni és listás jelöltjeitől próbált részleteket megtudni arról, hogy mit képviselnek, ehhez azonban sok támpontjuk nem volt, ugyanis a Medete pártként ismert szervezetről semmilyen információt nem lehet megtalálni az interneten, csupán a nyilvántartásba vételről szóló határozatban is szereplő székhelyet, ami érdekes módon egy nyíregyházi panellakás.

A bírósági nyilvántartásból aztán meglett Mihály Viktória, a párt elnöke is, később pedig az is kiderült, hogy a lakás az övé, de már nem lakik benne, elérni pedig sem őt, sem a párt többi jelöltjét nem lehet, a legtöbben mondvacsinált indokokkal rázták le a portál  munkatársait. Közben azért arra fény derült, hogy a párt érdemi vezetője valójában nem Mihály, hanem Bossányi Edina, akit mindenki csak koordinátorként emlegetett. Ő sem állt ugyanakkor az újságíró rendelkezésére, noha több körben is keresték.

Feltűnő volt ugyanakkor, hogy a Medete párt jelöltjeihez feltűnően nagy arányban társult a Családok Pártjához tartozó jelölt – magyarán ugyanazokban a választókerületekben indulnak. Az összefüggést a Medete egyik jelöltje, Sinka Vivien lényegében meg is erősítette. Éppen ellene indul egyébként a saját anyja, aki négy évvel ezelőtt még a Szepessy Zsolt féle Összefogás Párt színeiben volt jelölt, most azonban érdekes módon a Családok Pártját képviseli, azt pedig ő is megerősítette, hogy a két párt együttműködik, de többet nem akart mondani, helyette Fábián Kata koordinátorhoz irányította a hvg.hu-t.

Szepessy Zsolt választási plakátja 2014-ből
Fotó: 168 óra

A Családok Pártja egyébként hasonlóan követhetetlen, mint a Medete, hivatalos címükön csak egy kisbolt található, a környéken pedig még Bíró Gyula pártelnökről sem hallott senki. Információt persze az ő jelöltjeiktől sem lehetett szerezni, az azonban kiderült, hogy valójában nem az az elnök, aki hivatalosan az elnök, hanem egy bizonyos Bányai Ildikó, aki korábban szintén a Szepessy-féle Összefogás Párt színeiben indult.

Bányainak ráadásul egyik lánya éppen a Családok Pártjának (CSP) állítólagos koordinátora, Fábián Kata. Nem túl nagy meglepetés, hogy két másik lánya is jelölt, egyikük a CSP, másikuk a Medete színeiben, ráadásul több másik családtagja is indult, szintén a CSP színeiben. Az, hogy sokaknak volt kapcsolata korábban az Összefogás Párttal, valamint hogy többen ismerték a pártot vezető Szepessy Zsoltot, már eleve gyanakodásra adhatott okot, a lap azonban egy ennél konkrétabb összefüggést is felfedezett, a Családok Pártja egyik, nyilatkozni nem akaró jelöltje ugyanis éppen a volt monoki polgármesterhez irányította őket Bányai Ildikó helyett.

A lap az ügyben megkereste Szepessy Zsoltot is, ő azonban előbb visszahívást kért, utána pedig nem vette fel a telefont.

Emlékezetes: a korábban tiszta választásokért kampányoló Szepessyt befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte tavaly ősszel a Nyíregyházi Járásbíróság. Abban az ügyben kedvezményes honosítással bizniszelt, most nem tudni, milyen mértékben vesz részt a választási csalás előkészítésében.

A választási honlap adatai szerint a Medete 78, a Családok Pártja 77, az Összefogás Párt 88 körzetben próbált jelöltet állítani. Amennyiben minden következmény nélkül hagyják a választás tisztaságáért felelős szervek a szervezett választási csalás gyanúját, s e jelöltek hivatalosan is nyilvántartásban maradnak, magyarán minden valós párttevékenység nélkül országos listát tudnak állítani ezek a „formációk”, akkor nemcsak az egyéni jelöltek után apnak fejenként egymillió forintnyi közpénzt, hanem a jelöltek számának függvényében akár további 597 millió forintot is felvehetnek.

A számlát mi, adófizetők álljuk, a ma is visszakereshetetlen lakóhelyű, megtalálhatatlan pártvezetők pedig hiába rendelkeznek személyes felelősséggel, a kampánypénzt úgysem tudják rajtuk adó módjára behajtani.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.