Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Viking szállodahajónak Magyarországon kellett volna maradnia, az eltűnt magyar matróz családja bocsánatkérést vár

2019. június 5. 06:35 - szerző: Dulai Péter

Halálos tömegszerencsétlenségben érintett jármű nem megy sehova, amíg le nem zajlik az összes vizsgálat - állítja Magyar György.

Bocsánatkérést vár az elsüllyedt Hableány matróza, Pethő János családja, miután a Viking Sigyn szállodahajó üzemeltetője még mindig nem kereste fel a kétfős, hivatalosan eltűntként kezelt magyar személyzet családtagjait - írta a Lokál.

A lap értesülését, amely szerint a család teljes körű jogi képviseletét a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda látja el, Magyar György irodavezető ügyvéd is megerősítette a 168 Órának. Azt mondta, a Viking Sigyn hajót egyszerűen nem lehetett volna elengedi egy nappal a hajókatasztrófa után.

- Ilyen súlyos, halálos tömegszerencsétlenségben érintett jármű nem megy sehova. Itt kellett volna maradnia, amíg le nem zajlik az összes vizsgálat

- mondta a 168 Órának Magyar György, majd hozzátette:

egy „egyszerű” közlekedési balesetnél is sokáig helyszínelnek, nem hogy egy ilyen mértékű katasztrófa esetében.

- Minden büntetőeljárás alapja a teljes körű, szakszerű nyomrögzítés. Ebben az esetben a nyomoknak kell megválaszolni, hogy a Hableány kapitánya hibázott-e, vagy a Viking vétkesen hajtott bele és gyűrte maga alá a Hableányt. A Viking nevű hajót a büntetőeljárási törvény alapján le kellett volna foglalni, hogy ne nyúlhasson hozzá senki, mint lényeges bizonyítási eszközhöz. A szakértők általában előzetes gyorsszemlét szoktak tartani, de itt még nagy valószínűséggel erre sem volt lehetőség az időjárási viszonyok, a műszaki hiányosságok és az idő rövidsége okán - mondta az ügyvéd.

Az Index a Korea Times nyomán kedd délelőtt arról írt, hogy a dél-koreai külügyminisztérium a Viking  ideiglenes lefoglalását kéri a magyar hatóságoktól. A koreai hatóságok arra kérték budapesti nagykövetségüket, hogy az tárgyalja meg a magyar kormány illetékes szerveivel az ideiglenes lefoglalás részleteit.

Ez az intézkedés azt jelentené, hogy a hajónak vissza kellene térnie Magyarországra, és addig kellene Budapesten maradnia, amíg a két ország befejezi a baleset körülményeinek vizsgálását, és megkezdi a koreai és magyar áldozatok családjának kártérítését. A Korea Times szerint

a magyar kormány tette lehetővé a Viking Sigyn számára, hogy múlt pénteken reggel, új kapitánnyal távozzon arra hivatkozva, hogy a hajóról származó összes bizonyítékot összegyűjtötték.

A szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij C.-t vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt hallgatták ki és vették őrizetbe, majd a bíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását. A határozat szerint a férfi óvadék ellenében szabadulhat, és Budapest területén nyomkövetővel a lábán mozoghat. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, ezért kerül másodfokra az ügy tárgyalása.

A Viking Sigyn szállodahajó a tragédia másnapján, még Budapesten

A gyanúsítás arra épül, hogy a Viking személyzetének fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével, ám a navigációs rendszer adatai szerint még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, mi több, hangjelzést sem adtak le.

Torsten Hagen, a svájci tulajdonban lévő Viking River Cruises elnöke kedd közleményben fejezte ki részvétét a dunai hajóbaleset minden érintettjének. Azt írta, ahogyan eddig is, a továbbiakban is "a legteljesebb mértékben együttműködnek a magyar hatóságokkal, s minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a folyamatban lévő vizsgálatot."

Rogán Antalon keresztül

A dunai szállodahajó-biznisz egyik legnagyobb szereplője és haszonélvezője, a svájci tulajdonú Viking Cruises (a Hableány sétahajó tragédiáját okozó szállodahajó, a Viking Sygin tulajdonosa) egy magyar kft.-n keresztül közös tulajdonosa a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós cégnek, a Mahart Passnave-nek - írtuk az Index nyomán. A Mahart Passnave-et 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek részvényesi jogai a miniszterelnök kabinetminiszterének, Rogán Antalnak a kezében vannak.