A választás közeledtével beindult a személyzeti politika a Fideszben

2017. szeptember 8. 11:00

Kósa Lajos felfelé buktatásával több poszton személycsere lesz. Azt már lehet tudni, hogy a frakcióvezetést Gulyás Gergely veszi át Kósától, az ő helyére a törvényalkotási bizottság elnöki székébe Hende Csaba ül. Ő viszont a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, saját pótlására azt javasolja, hogy az univerzális Németh Szilárd kövesse őt a poszton – írja a fideszes-kormányzati kérdésekben jól értesült Magyar Idők.

Változások azonban nem csak a parlamentben lesznek. A lap összeszedte, mit lehet tudni eddig a a választási felkészüléssel kapcsolatban. Több fideszes választókerület élére is új elnök kerül.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületében Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere váltja Mengyi Rolandot, aki ellen bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt emeltek vádat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerületében Kriza Ákos, Miskolc polgármestere lett az elnök Sebestyén László helyett. Sebestyén országgyűlési képviselő volt, de 2014-ben kikapott a szocialista Varga Lászlótól.

Baranya megye 4. országgyűlési egyéni választókerületében (Szigetvár) Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke, Pécs korábbi alpolgármestere váltotta Tiffán Zsoltot.

A békéscsabai választókerület új vezetője Hanó Miklós, a békési megyeszékhely alpolgármestere, aki Vantara Gyulát, aki a térség jelenlegi országgyűlési képviselője, korábban két cikluson keresztül Békéscsaba polgármester volt.

A budapesti 6-os választókerületben Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere indulhat a körzet jelenlegi egyéni képviselője, Vas Imre helyett a Józsefváros–Ferencváros összevont körzetben.

A budapesti 8-as választókerületben Papcsák Ferenc helyett Jelen Tamás, a XI. kerület korábbi alpolgármestere lesz a kormánypárt jelöltje.

A budapesti 3-as választókerületben, a XII. kerületben  Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke most indul először egyéni jelöltként Fónagy János helyett. A választókerület elnöke Pokorni Zoltán polgármester marad.

Angyalföldön a Fidesz–KDNP Harrach Tamás önkormányzati képviselőt indítja 2018 tavaszán.