Sztrájkra készülnek a pedagógusok, de a tankerületek egyelőre nem akarnak megállapodni a diákok felügyeletéről

2019. május 15., 19:00

Szerző: Bíró Veronika

Nem vezettek eddig eredményre a tárgyalások a kormányzattal – jelentette be Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Tegnap tárgyaltak a közszféra szakszervezeti képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékeseivel. A megbeszélésen jelen volt Maruzsa Zoltán Viktor köznevelésért felelős helyettes államtitkár, a Klebelsberg központ képviselője, és az Emmi két jogásza is. A szakszervezet elmondása szerint azonban igen kevés konkrétum hangzott el.

A PDSZ május elején hirdetett sztrájkot május 29-re. Szűcs Tamás elmondta, jelenleg azt szervezik, hogyan alakuljon egy esetleges sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatás az oktatási intézményekben. A PDSZ mindegyik nagyobb munkáltatóhoz, 60 tankerülethez és a 43 szakképzési centrumhoz elküldött egy megállapodás-tervezetet a sztrájk körülményeiről. Eszerint a sztrájk szervezői gondoskodnának a sztrájk idején a személyi és vagyonvédelemről, a fenntartónak viszont gondoskodnia kellene a gyerekek felügyeletéről, ha az oktatás is szünetel az adott intézményben.

Jelezték, ha nem tesznek a PDSZ számára elfogadható megállapodást a sztrájk körülményeiről, akkor a szakszervezet bírósághoz fordul.

Levelükre azt a választ kapták mind a 60 tankerülettől, hogy mivel a PDSZ és az Emmi jelenleg is tárgyalásokat folytat a munkabeszüntetéssel kapcsolatban, ezért a tankerület megállapodása a május 29-re tervezett munkabeszüntetés alatti elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban nem időszerű.

Szűcs Tamás hangsúlyozta, hogy ez az alkotmányt és a sztrájktörvényt is sérti. Ha ugyanis a munkavállalók sztrájkot kezdeményeznek, és meg akarnak állapodni a még elégséges körülményekről, akkor a munkáltató nem tagadhatja meg azt, nem tehet olyat, hogy visszaír, hogy nem időszerű.

Az elnök hozzátette, hogy ez nonszensz, mégis megkapták a gyakorlatilag elutasító választ.

Ezért tegnap megfogalmazása szerint már tucatnyi tankerület illetékes munkaügyi bíróságához a PDSZ beadott egy panaszt, amelyre a bíróságnak 5 napos nem peres eljárás keretében válaszolnia kell. Ha a bíróság elfogadja a PDSZ javaslatát a még elégséges szolgáltatásról, akkor az életbe lép, és a PDSZ újra felveszi a munkáltatókkal a kapcsolatot. Ha nem, akkor másodfokra viszik tovább az ügyet. Ha akkor sem sikerül megállapodniuk a munkáltatókkal, akkor nehéz lesz jogszerű sztrájkot szervezniük május 29-re. 

A PDSZ az alaptörvény hetedik módosítása ellen demonstrált
Fotó: Kovács Tamás

Kijelentette, hogy a többi munkáltatóhoz tartozó bíróságot is megkeresik beadványukkal. A szakképzési centrumokból egyelőre egyáltalán nem kaptak választ.

Szűcs Tamás kijelentette, elszántak abban, hogy a sztrájkban tovább lépnek, ezért akár a Kúriáig, az Alkotmánybíróságig, vagy Strasbourgig is elviszik az ügyet.

Azt megerősítette a szakszervezeti elnök, hogy hiába biztatják őket arra, a PDSZ vadsztrájkra nem fogja felszólítani tagjait. Ha május 29-én nem sikerül sztrájkolniuk, akkor országos választmányuk új időpontot jelöl majd ki.

Sztrájkköveteléseik szerint egyébként a közalkalmazotti illetménytábla rendezését, a pedagógusok kötelező óraszámának korábbi szintre történő visszaállítását, a túlmunka kifizetését és a sztrájktörvény módosítását akarják elérni. Emellett azt, hogy az alapbéreket az aktuális minimálbérhez viszonyítva számítsák ki.

A PDSZ úgy látja, hogy a tegnapi egy alibi beszélgetés volt, nem vezetett eredményre, garanciát nem kaptak követeléseikhez, inkább csak időhúzás volt.

A PDSZ meglátása szerint jelenleg nincs lehetőség kompromisszumos megoldásra bérkérdésben. Szűcs Tamás közölte, hogy az Emmi megerősítette,

nem igazak a 30 százalékos pedagógus béremelésről szóló hírek.

Erről tévesen még a Magyar Nemzet írt, épp nem sokkal a márciusi közszolgálati sztrájk előtt.

– Pedig annyira nagy a baj az oktatásban, annyira alacsonyak az induló bérek, hogy ha nem üzennek a társadalomnak, amit elsősorban fizetésekkel lehet megtenni, akkor a 24. óra után leszünk – tette hozzá Szűcs Tamás.

Jövő héten találkoznak a felek újra, folytatják a megbeszéléseket.