A szegedi egyetem rektora szerint a tanárok tartózkodjanak az olyan politikai megnyilvánulásoktól, mint amikor felszólítják az exfideszes rektorhelyettest, hogy tartózkodjon a politikai megnyilvánulásoktól

2019. január 22., 19:35

Szerző:

Az egyetem nem tervez vizsgálatot Zakar Péter „ügyében”

- így, idézőjellel áll a kijelentés Rovó László közleményében, jelezve, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektora még az ügy létjogosultságát is megkérdőjelezi. Pedig volt itt tanszékvezetői kifakadás, momentumos kérelem, sőt, tiltakozó nyílt levél is, hetvenkét egyetemi tanár aláírásával. És ha ez nem lenne elég, a végén még figyelmezteti is azokat, akik felszólaltak a rektorhelyettes kijelentései ellen, amit szerinte "szándékosan félreértelmeztek és félremagyaráztak", és így lett alaptalan politikai vádaskodás.

A botrány, amely a napokban tört ki Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese körül, azzal kezdődött, hogy az egyetem „nemzeti lábakra állításáról” és az MSZP-s Botka László vezette önkormányzat leváltásának a szükségességéről értekezett egy Latorcai Csaba közigazgatási államtitkárral tartott közös kerekasztal-beszélgetésen.

Zakar Péter
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Délmagyar cikke szerint az egyébként volt fideszes önkormányzati képviselő Zakar hangsúlyozta, hogy azSZTE vezetősége elkötelezett az intézmény nemzeti jellege iránt, kijelentette, hogy Botka önkormányzata semmibe veszi őket, és ezért „mindenképpen” új városvezetésre van szükség. Állítólag arról is beszélt, mennyire elszomorítónak tartja, hogy a fiatalok közül többen is a „vesztét érző” ellenzékben és annak botránykeltéseiben látják a helyes utat, Ezért is törekszünk a nemzetiségre – állt elő a megoldási javaslattal.

A reakció nem maradt el, a Momentum Mozgalom kérelmet függesztett ki az SZTE Rektori Hivatalának ajtajára, a műszaki tanszék vezetője Facebook-posztban határolódott el, Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere pedig a nyilatkozatot felháborítónak tartotta, és kiemelte azokat a programokat, amelyekben a város és az egyetem az utóbbi időben együttműködött.

Zakar még a cikk megjelenése napján cáfolta a cikkben neki tulajdonított állításokat. Szerinte a leírtak helyett a témában mindössze annyit mondott, hogy az önkormányzat szerinte nem működik az utóbbi hónapokban együtt az egyetemmel, illetve nemzetköziesítéssel kapcsolatban a hallgatókat fel kell készíteni az új kihívásokra, nemzeti értékeinket pedig ápolni kell.

 

A Délmagyar szerkesztősége ugyanakkor egy, a rektorhelyettes bejegyzését szemléző cikkben kijelentette: a riport a beszélgetésen elhangzottaknak megfelelően készült. Így a kérdés, hogy a volt fideszes önkormányzati képviselő rektorhelyettes, vagy a tavaly összedobott fideszes médiaholding részét képző megyei lap mondja az igazságot, egyelőre eldöntetlen maradt.

Mindettől függetlenül egy héttel később, hétfőn, a szegedi egyetem oktatói közül hetvenketten közös nyílt levélben tiltakoztak Zakarnak a Délmagyarban megjelent kijelentései ellen, illetve etikai szankciókat kérnek a rektortól és a szenátustól a rektorhelyettessel szemben. Szerintük a lektorhelyettesnek nincs joga az intézmény nevében napi politikai ügyeket, jelen esetben az önkormányzati választást, befolyásoló módon nyilatkozatot tenni.

Rovó minden bizonnyal ezeket az feszültségeket próbálta elsimítani a közleményében, de finoman szólva is kétséges, mennyire sikerülhet ez egy olyan közleménnyel, amelyben hetvenkét tiltakozó kollégáj aggályait intézi el azzal, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.