A szakszervezetek gyertyagyújtással emlékeznek a tudomány értékeire, de az MTI nem volt hajlandó közölni a hírt

2019. január 21. 20:16 - szerző: 168 Óra

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én 17 óra 30-kor három szakszervezet gyertyagyújtással emlékezik meg a nemzeti kultúra és a tudomány értékeiről. A megemlékezést az MTA előtti Széchenyi szobornál tartja a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezeté. Az MTI viszont elutasította a közleményük megjelentetését – jelentette be a KKDSZ Kulturális Szakszervezete.

Közleményük szerint a Magyar Kultúra Napján a KKDSZ hagyományosan demonstrációval és gyertyagyújtással áll ki a kulturális területen dolgozók érdekeiért, tisztességes bérezéséért. Az idei évben az ÉSZT-tel és a TUDOSZ-szal együtt az e területen dolgozók tisztességes béreiért és a magyar kultúra értékei között a tudományos élet méltó kereteinek fenntartásáért is demonstrálnak.

Ezt a hírt az MT Országos Sajtóirodája nem közölte, szabályzatukra hivatkozva, mert az állításuk szerint az OS Szabályzatának 14.8. és 14.9. pontjaiba ütközik. (Ezek azt mondják ki, hogy a közlemény

  • nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre, illetve adománygyűjtésre, bojkottra,
  • nem szerepelhet benne a tervezett gyűlés, demonstráció illetve bármilyen rendezvény helyszíne, időpontja)

 

Ehhez képest az OS tele van olyan közleményekkel, amin bizonyos pártok és szervezetek például a Békemeneteken való részvételre buzdítják az olvasókat.