A strasbourgi bíróságra és más nemzetközi fórumokra vinnék a vegzált hajléktalanok ügyét

2018. október 18., 11:57

Szerző:

Az ENSZ lakhatási ügyben ejáró különkeges megbízottja már a nyáron nyílt levélben bírálta a magyar kormány hétfőn életbe lépett új hajléktalantörvényét, mert kérdéses, hogyan felel meg a hazai és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeknek. Az ENSZ lakhatási különmegbízottja, Leilani Farha Orbán Viktornak és kormányának címezve hosszú levélben mutatott rá, hogy milyen nemzetközi jogszabályokat sértenek meg az intézkedéssel. A kabinet, mint közismert, nem fogadta meg a különmegbízott tanácsait, így október 15-én hatályba lépett a hajléktalanságot, mint életvitelt kriminalizáló jogszabály.

Kiss Natália, az Utcajogász Egyesület önkéntese elmondta az ATV Start című műsorában, hogy ők már a törvény életbe lépése előtt tájékoztatták a hajléktalanokat, hogy mire számíthatnak, és milyen segítséget kérhetnek. Említette, hogy több civil szervezet is lépett ez ügyben, így a hajléktalanok már ismerték a főbb pontokat. Arról is beszélt:

az Utcajogász az ombudsmanhoz fordul, akitől azt várják, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól a törvény alkotmányossági felülvizsgálatát.

Kiss személyes tapasztalata szerint eddig nem történt a közterületeken a rendőri intézkedések során visszásság, a rendőrök humánusan léptek fel, szóbeli, vagy írásbeli figyelmeztetést alkalmaztak. Arról ugyanakkor a szakember nem biztos, hogy értesült, hogy már el is ítéltek egy fedél nélkülit, akit Gödöllőn állított elő a helyi rendőrség kedden.

A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy hajléktalan életmódot folytat, ezt nem is tagadta, majd miután a férfi közölte velük, hogy nem akar hajléktalanszállóra menni, hanem inkább a közeli Erzsébet parkban aludna, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították. Varga Zoltán kirendelt ügyvéd a 444-nek azt mondta, a férfi a bíróság előtt próbálta megindokolni, hogy miért nem akar hajléktalanszállóra menni, például mert ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is.

Ennek ellenére a gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár (szabálysértési ügyekben bírónak készülő bírósági titkárok döntenek) csak figyelmeztetésben részesítette, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés.

A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt a tárgyalás végén visszakapta.

A férfi egyébként korábban mérnökként dolgozott, de elveszítette a lakását. Ismerik Gödöllőn, vannak, akik visznek neki néha ételt. Nagyon rossz fizikai állapotban van, megsegítésére több akció is indult a közösségi médiában. A Város Mindenkié Csoport például levélírásra buzdítja az állampolgárokat, hogy így a társadalom kifejezhesse egyet nem értését a rendőrségi eljárásmóddal.

Az Utcajogász Egyesület a törvénnyel kapcsolatosan a legaggályosabb pontnak azt tartja, hogy kriminalizál egy élethelyzetet, amiről az elkövető nem tehet. A másik jogsértő rész, hogy a legszemélyesebb tárgyaik elégetését helyezi kilátásba.

Kiss éppen ezért jelezte, ha nem érnek el változást az Alkotmánybíróságnál, akkor a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.

Kijelentette, nem igaz, amit a kormány állít, miszerint 19 ezer férőhely van a hajléktalanok számára. A valós adat 9500 férőhely, ami krízishelyzetben kiegészül még 1500-zal, tette hozzá. Ezzel szemben 15-30 ezer hajléktalan él az országban, közölte.

Köztudott, hogy ellentét van a lakosság és a hajléktalanok érdekei között, ennek megoldása az Utcajogász Egyesület szerint nem büntetőpolitikai eszközökkel lehetséges, magyarázta az önkéntes, hanem megfelelő lakáspolitikával. Egyetértett azzal, hogy a végcél: minden hajléktalan feje fölé fedél kerüljön. Jelenleg ez még nem elérhető, folytatta, mert sem szociális intézkedések, sem kormányzati hajlandóság nincs rá. Ugyanakkor a Város mindenkié csoport adatigénylése során kiderült, hogy

2500 üres önkormányzati lakás van Budapesten

ezzel pedig Kiss szerint lehetne kezdeni valamit.