A Rózsavölgyi Szalon elnézést kérve emeli meg jegyárait a tao-támogatás átalakítása miatt

2018. november 16., 11:46

Szerző:

Már érezhető is annak a kormányzati döntésnek a hatása, miszerint jelenlegi formájában megszűnik a kulturális tao-támogatás, a jövőben a kormány pályázati rendszerben osztja azt szét. A Rózsavölgyi Szalon közleményében bejelentette, hogy mivel a bizonytalanságra nem tervezhetik működésüket, ezért januártól körülbelül 20 százalékkal kénytelen megemelni jegyáraikat és egy februári bemutatót lemondani.

Levelüket azzal kezdik, hogy nehéz döntésre kényszerültek, döntésüket a színházakat is érintő finanszírozási bizonytalanság miatt kellett meghozniuk.

– Talán értesültek arról, hogy 2019. január 1-jétől megszűnik az előadóművészeti szervezeteknek utalható tao (társasági adó), amely révén a magánszféra eddig rendkívül komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát. Többek között zenekarok, táncművészeti csoportok, színházak működését segítették ily módon. Köztük a Rózsavölgyi Szalont is. A tao-támogatás jelentős bevételi forrásunk volt, majdnem a fele a költségvetésünknek. Ez nem lesz. Ugyanakkor a jelenlegi jegyárakkal és pályázatokon elnyert forrásokból nem tudjuk zökkenőmentesen működtetni a Szalont

– írják.

Megjegyzik, hogy nem tervezhetnek a bizonytalanságra, ígéretekre, jóslatokra.

– Nem lehet azt mondanunk, vágjunk bele mégiscsak, aztán lesz, ami lesz. Így nem képes működni egyetlen intézmény sem. S mivel még nem tudjuk, lesz-e, s ha igen, milyen feltételekkel bármilyen más támogatási forrás a kieső tao miatt, arra kényszerülünk, hogy 2019. január 1-jétől körülbelül 20 százalékkal megemeljük a jegyek árát. Sajnos a jelenlegi helyzet rákényszerít minket arra is, hogy lemondjuk a februárra tervezett bemutatónkat, amelynek címe: Amivel meg kell küzdenünk. Nem lesz rá fedezet a színház költségvetéséből

– jelentik be.

Hangsúlyozzák, hogy készek részt venni minden olyan egyeztetésen, amely közös megoldásra törekszik, hogy miként lehet újragondolni az előadóművészeti szféra finanszírozási rendszerét. Levelüket azzal zárják, hogy a döntés nekik is fáj és elnézést kérnek az áremelés miatt.

Októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy jelenlegi formájában megszűnik a kulturális tao-támogatás. A miniszter szerint erre azért van szükség, mert a kulturális tao területén visszaélések történtek, de a sport területén nem volt példa ilyesmire. Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV-nek adott interjúban azt mondta, hogy a sportcélú tao-t is korlátozzák. Legalábbis annyiban, hogy egy felső korlátot húz a kormány a támogatások igénybevételének, de az eddig kifizetett sportcélú tao-támogatások nagyságrendjét szeretnék megtartani. Azt is hangsúlyozta, hogy egy futballklub működtetése, egy sportlétesítmény fenntartása rendkívül költséges.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.