A Roma Parlament Egyesület elnökének nyílt levele Orbán Viktorhoz

2020. április 18., 19:18

Szerző:

Tisztelt Miniszterelnök úr,

2020. március 14-én levélben fordultunk Önhöz, melyben harminc éves kríziskezelési tapasztalatunkat is felhasználva egy komplett válságkezelő programot vázoltunk fel a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb magyar családok védelme érdekében. Erre a levelünkre, melyet a március 17-én kelt e-mailjük szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda I-1/ME/600/3 (2020) számon iktatott, és illetékességből a Belügyminisztérium illetékeseihez továbbított, a mai napig nem kaptunk érdemi választ.

Javaslatcsomagunk egyik hangsúlyos eleme volt, hogy a kormány a már megalakított akciócsoportok mellett hozzon létre egy „a leszakadó kistérségek, gettótelepülések speciális gondjainak kezelésére szakosodott válságkezelő csoportot” is. Elsősorban azért, mert ha a magukra hagyott, gettósodott településeinkre és a cigánytelepeinkre betör a vírus, ugyanúgy fog viselkedni, mint a zárt intézményekben, például az idősek otthonaiban.

Ezt a javaslatunkat sem fogadták el. 

Ugyanakkor Ön, ha nem is a mi, de mások – ellenzéki pártok, civil szervezetek, gazdasági és szociális szakemberek – hasonló szándékú javaslataira reagálva következetesen azt képviseli, hogy a súlyos válsághelyzet sem lehet indok arra, hogy bárki munka nélkül jusson jövedelemhez. Ön szerint a családi pótlék sem az állam hozzájárulása a gyermeknevelés - más összefüggésben nagyon is elismert - költségeihez, hanem segély, s így annak a megemeléséről sem lehet szó.

Önök tehát mereven elzárkóznak a szociális alapjuttatások régóta esedékes rendezésétől és a válságkezelési alapjövedelem bevezetésétől is. Mondanánk, hogy akkor legalább fogadják be A Város Mindenkié Csoport javaslatát, miszerint „az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani a rászoruló családoknak”, de az eddigi tapasztalatok alapján ebben sem bízhatunk. Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy ennek a politikának a várhatóan tragikus következményeiért a felelősséget kizárólag Önnek kell viselnie.

 

Budapest, 2020. 04. 18.

A Roma Parlament Egyesület és a Társadalmi Kerekasztal nevében:

Horváth Aladár