A Ripost szerint mesterségesen gerjesztik a felhajtást patkányügyben, és kíváncsiak, kinek áll ez érdekében

2019. május 9., 15:14

Szerző:

Tegnap megkezdődött a rendkívüli patkányirtás Budapesten, 10 kerületben és jó néhány központi helyen rendelt el plusz irtást Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a főváros. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a patkányokkal kapcsolatos bejelentések. A Ripost azt tapasztalta, hogy gyakran nehéz elérni a fővárosban megbízott irtó cég, az RNBH Konzorcium diszpécserét, de az is kiderült: 

a bejelentések jó része téves. Miért gerjesztik a felhajtást? Kinek áll ez érdekében?

– tette fel a sokakat foglalkoztató kérdést a kormánypárti bulvárlap, dacára annak, hogy erre már május 3-án megadta a választ: az ellenzéknek. 

A lap az új patkányirtó cég, az RNBH Konzorcium vezetőjétől megtudta: az irtók terepszemléje után kiderül, hogy az esetek jó háromnegyedében valóban lehettek patkányok a bejelentés helyszínén,

„de rengeteg a felesleges bejelentés, ami a hetekben gerjesztett pánikkeltésnek is köszönhető."

Fotó: Youtube

„A téli hónapokban havonta 500-700 bejelentést kapunk, ezek közül legalább 100-150 hely olyan, ahol semmit nem talál a kolléga. A melegebb hónapokban ennél is több a bejelentés, de ezek jelentős része ugyanúgy téves” – nyilatkozta a lapnak Reisinger Mátyás, a Konzorcium vezetője.

A cég patkányirtója, Fodor István azt mesélte a lapnak,  hogy naponta átlagosan 10-15 helyszínt tervez be, és ezeket sikerül is teljesíteni. Azért haladnak ilyen gyorsan, mert sok a téves bejelentés, így néhol elég csak terepszemlét tartani. Az esetek döntő többségében a visszaellenőrzéskor kiderül, hogy tényleg nem volt ott patkány.

„Jó érzés csinálni ezt a munkát, mert tudom, hogy másoknak ezzel megkönnyítem, komfortosabbá teszem az életét”

– tette hozzá a szakember.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.