A rabszolgatörvény kapujában, horrorisztikus ingatlanárak mellett találta azt mondani Novák Katalin, hogy eddig 12 év családbarát és 8 év családellenes kormányzás volt

2018. december 18., 15:17

Szerző:

Az elmúlt húsz évből 12 év telt el családbarát és 8 év családellenes kormányzással Magyarországon - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára kedden, a családtámogatási törvény megszületésének 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szervezésében tartott tanácskozáson az államtitkár hangsúlyozta, amit az első Orbán-kormánynak 1998 és 2002 között sikerült felépíteni, azt a következő balliberálisok nyolc évében próbálták lerombolni, így 2010-ben, amikor a nemzeti kormány újra kezdett építkezni, nem az 1998-as állapotokból indulhattak el, hanem sokkal nehezebb helyzetből.

Novák Katalin kiemelte, stabilitást, biztonságot és kiszámíthatóságot jelentene a családtámogatás kétharmados törvényi védelme, ezért kérnek erre felhatalmazást a nemzeti konzultáción. Bízik abban - tette hozzá -, hogy a konzultáció eredményeként olyan visszajelzéseket kapnak, amelyek alapján újabb családtámogatási döntések születhetnek 2019-ben.

Személyes élményeit felidézve elmondta, 2002-2008 között született három gyermeke, abban az időszakban, amikor nem volt harmadik évi gyes, a családi adókedvezmény pedig 4000 forint volt a harmadik gyerek után. Hozzátette, otthonteremtési program nem volt, szerinte így nem véletlen, hogy devizahitelekbe kényszerítették a családokat, valamint nem volt gyed extra, illetve automatikusan csak a kisebb gyerek után járó családtámogatást kapták meg a szülők, a gyerek után járó pótszabadságot pedig csak az egyik szülő vehette igénybe.

   

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.