A propagandában nagyon támogatja a kisgyerekes családokat a kormány, közben...

2018. augusztus 13. 08:46 - szerző: 168 Óra

Bajban vannak a kis falvak, ugyanis a köznevelésről szóló törvény módosítása miatt augusztus 31-ével meg kell szüntetni a bölcsődével összevont óvodákat. Más megoldásra viszont a településeken se pénz, se szakember nincsen – írja a Népszava.

A módosítás azokat a gyerekeket érinti, akik elmúltak már két évesek, de még nem érik el a három éves kort, ezért nem lehetnek normál óvodások. Egy felmérés szerint 176 egységes óvoda-bölcsőde működik az országban.

Nagy Marina komlóskai vezető óvónő szerint ez a döntés nehéz helyzet elé állítja azokat az anyákat, akik a gyed letelte után visszamennének dolgozni: vagy egy városi bölcsődébe viszik gyermeküket, vagy otthon maradnak még egy évig, és vállalják a 25 ezer forintos havi gyessel járó nehéz megélhetést.

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városokban volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen mini-, családi és munkahelyi bölcsődéket kellene kialakítani, ahol legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt gyerek szülei igénylik az ellátást.

Csakhogy ilyenekre a kis önkormányzatoknak nincsen pénze. Számukra a legjobb megoldás a közös óvoda-bölcsőde volt, mert ezt gazdaságosan tudták működtetni.

A baranyai Mindszentgodisa vezetői egy 8 gyereket ellátó minibölcsőde létrehozására pályázott, de nem nyertek, pedig ősztől öt helyi család igényelni az ellátást. Ezért a falu vezetői úgy döntöttek, hogy engedély nélkül elindítják a bölcsis csoportot óvodájukban. A kicsik teljes ellátást kapnak, és fizetni sem kell érte. Engedély híján a falu nem igényelhet állami normatívát a gyerekek után, az önkormányzat ezért saját bevételeiből gazdálkodja ki a költségeket.

Amint arról nemrég beszámoltunk, rengeteg családnak lenne szüksége a bölcsődei szolgáltatásra, de csak a gyerekek 16–17 százalékának jut hely. Magyarország 2002-ben vállalta, hogy 2010-re a gyerekek 33 százalékának lesz elérhető a szolgáltatás, de ez a mai napig nem teljesült.