A Párbeszéd szerint legyen a Néprajzi Múzeum a Bálnában

2017. december 2., 12:49

Szerző:

A Párbeszéd szerint a - a kormány pazarló költözési tervei miatt - hontalanná váló Néprajzi Múzeumot kell a Bálnába költöztetni. Így a Városliget zöldterülete is megmarad, mert nem kell a múzeum számára - újabb természetrombolás árán - új kiállítóteret építeni - áll a párt szombati közleményében, ami kitér arra is, egyre drágább Orbán Viktor Várba költöztetésének számlája. Már valahol 220 milliárd forint környékén tart, pedig még alig kezdtek hozzá az érdemi munkálatokhoz. Egyelőre csupán a fairtás, illetve a budavári kormányfői kastély kialakítása zajlik, az eredeti tervekhez képest sokszoros áron - szól a Párbeszéd közleménye.

A Bálna Budapest épülete.
Fotó: balnabudapest.hu

A párt elnöke Karácsony Gergely emlékeztet: a projekt részeként a Néprajzi Múzeumnak is mennie kell a Kossuth térről – csak az átköltöztetés 15 milliárd forintba kerül. A Néprajzit eredetileg a Városligetbe telepítették volna, de most fölmerült egy sokkal értelmesebb megoldás: ha a kormány valóban megveszi a Duna-parti Bálnát, a nehezen kihasználható üvegpalota stílusos kiállítóhely lehetne a múzeum számára. Így az adófizetők is nyernének 19 milliárd forintot (az új Néprajzit a Ligetben 30 milliárdért tervezték felépíteni, a Bálnát pedig 11 milliárdért hirdetik), és a zuglói park fáit sem kellene feleslegesen kivágni.

Karácsony szerint a legjobb az lenne, ha a kormány nyugton maradna, de ha már mindenképpen költözni akar, akkor a legkevésbé rossz verziót kell választani. Minden amellett szól, hogy a Néprajzi Múzeum költözzön a Bálnába.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.