A nyílt társadalmat fenyegető támadások elleni fellépésről beszélt Angela Merkel a Kristályéjszaka 80. évfordulóján

2018. november 9. 15:12 - szerző: 168 Óra/MTI

1938 novemberében kezdődtek a német zsidósággal szembeni pogromok és deportálások.

Fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, a Kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes pogromsorozat kezdetének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. 1938-ban ezen a napon indult nyílt támadás a németországi zsidó lakosság ellen, ezreket lincseltek meg vagy deportáltak koncentrációs táborokba.

A kristályéjszaka 80. évfordulója
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Merkel a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) rendezvényén, Németország legnagyobb zsinagógájában, a berlini Rykestrasse zsinagógában kiemelte, a globalizáció felgyorsulása és a digitalizáció előrehaladása sok embert tölt el aggodalommal és a lemaradás szorongató érzésével.

A német kancellár szerint az ilyen korszakokban mindig különösen nagy a veszély, hogy előretörnek a mély átalakulás összetett problémáira egyszerű válaszokat kínáló erők, ami együtt jár a nyelv eldurvulásával. Merkel hozzátette, ezekre a helyzetekre érvényes a „kezdetnek állj ellent” parancsa, vagyis az, hogy a bajt csírájában kell elfojtani.

– Ezért a Kristályéjszakáról azzal az ígérettel emlékezünk meg, hogy határozottan szembeszállunk a nyílt és plurális társadalmunk elleni támadásokkal - húzta alá a német kancellár.