A néppárti kongresszus házigazdái, a finn kereszténydemokraták kezdeményezték a Fidesz kizárását az uniós pártcsaládból

2018. november 7. 16:41 - szerző: 168 Óra

„A Kokoomus (azaz a finn kereszténydemokrata párt) készen áll arra, hogy megvitassuk a Fidesz helyét az EPP-ben. További hat párt támogatására van még szükség."

Miközben Joseph Daul, a párt elnöke, az Európai Néppárt Helsinkiben rendezett kongresszusára készülve azt mondta, hogy szembesítik majd Orbán Viktort a problémákkal, ugyanakkor egy párt kizárásához legalább öt országból hét párt közös kezdeményezése szükséges, ám hivatalosan senki sem nyújtotta be igényét erre – most némi fordulat állt be az ügyben.

Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölt-aspiránsa
Fotó: AFP/Thierry Monasse

Szerda délig ugyanis valóban egyetlen párt sem jelezte, hogy el akar indítani egy ilyen kezdeményezést, csakhogy:

a kongresszus elején Petteri Orpo, a házigazda finn kereszténydemokrata párt, a Kokoomus elnöke, és egyben Finnország jelenlegi pénzügyminisztere bejelentette, hogy ők benne lennének egy Fidesz kizárását kezdeményező koalícióban.

Ezután jelent meg a finn kereszténydemokrata párt hivatalos Twitter-bejegyzése is, amely további tagpártok jelentkezésére bátorít. Eddig úgy tűnt, hogy Orbán Viktor megússza azzal, hogy a kongresszuson támogatnia kell egy határozatot, amelyet Deutsch Tamás fideszes uniós parlamenti képviselő szerint ráadásul kedvére puhított a Fidesz, elsősorban kihúzatva abból az Orbánnak elfogadhatatlan liberális demokrácia kifejezést.

Most azonban nem kizárt, hogy a Fidesz kizárása mégis felmerül valamilyen módon. 

Már csak azért is, mert a finn párton kívül az EPP svéd, belga, holland, görög és luxemburgi tagpártjai is hajlandóak lehetnek a kizárás kezdeményezésére, ezek a társszervezetek, vagy e pártok vezető politikusai ugyanis már többször jelezték, hogy elfogadhatatlan számukra, amit Orbán és a Fidesz kereszténydemokrácia címén Magyarországon művel.

És itt jöhet a képbe egy friss történés, hiszen a néppárti viták középpontjában a magyarországi, nem is csupán a  Fideszhez, hanem személyesen Orbán Viktorhoz és családjához köthető korrupció elburjánzása áll. Persze néhány egyéb kifogás ugyan napirendre került, mint például a tanszabadság és a CEU ügye, de az uniós források és Magyarországnak szánt támogatások eltűnése, s Orbán családi- baráti köréhez kerülése a Néppárt meghatározó politikai erőinél is kiverte a biztosítékot.

Emiatt roppant érdekes a rendőrségi közlés időzítése (nyilván Orbán körének, így elsősorban Rogán Antal propagandaminiszternek volt ehhez némi köze – a szerk.), miszerint bűncselekmény hiányában megszüntetik a nyomozást Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori cége, s az általa az OLAF és más uniós vizsgálati szervek szerint az európai adófizetőknek okozott több milliárd forint értékű kár ügyében. Az EPP-frakció tagja például az az Ingeborg Grässle is, aki éppen néhány órája közölte, hogy nehéz bízni a magyar hatóságokban az Elios elleni nyomozás leállítása miatt.

EU-csúcs - Az Európai Néppárt vezetőinek tanácskozása
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Nagy kérdés, a Tiborcz-ügy okoz-e némi felháborodást az EPP padsoraiban. Az uniós pártcsalád kongresszusán mindenesetre a 758 szavazati joggal bíró küldött a napirend szerint ma, azaz szerdán jóváhagyja a szervezet Európa jövőjére vonatkozó politikai nyilatkozatait, csütörtökön pedig meghallgatja a ringbe szállókat, majd megválasztja az EPP csúcsjelöltjét, vagyis az Európai Bizottság 2019-ben megüresedő elnöki székének a várományosát.

Ez utóbbi minden jel szerint Weber lesz, aki már kedden Prágában arról beszélt, hogy jelenleg a Fidesz kizárása nem időszerű. Ugyanakkor hozzátette: „világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá”.

Csakhogy a másik jelölt a Weber által barátságosságával elnyerni kívánt posztra: éppen a Kokoomus politikusa, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölt-aspiránsa, aki az egyik legélesebb kritikusa Orbán Viktor politikájának a Néppárton belül, s aligha fogja kihagyni a ziccert holnapi meghallgatása során, hogy napirendre ne vegye a Fidesz-aktát.

Mindezek ellenére egyelőre nehezen lehet másra számítani, mint hogy végül az EPP semmit nem fog tenni Orbánnal szemben, hiszen aligha teremtene magának új, magát szintén kereszténydemokrataként definiáló vetélytársat fél évvel a 2019. május 26-29. európai választások előtt. Orbán ugyanis könnyen összeborulhat az európai populista, szélsőjobboldali pártokkal, mint azt Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a magyar kormányfő cimborája megálmodta. Márpedig a Néppárt számára fontos lehet a májusi EP-választás után az a 15-20 uniós parlamenti képviselő, akiket Orbán Viktor a Fideszen, a KDNP-n és a határon túli magyarság képviselőin keresztül irányít, illetve befolyásolni képes.