A NEAk szerint rémhír a saját honlapja adatai alapján írt cikk a műtéti várólistákról

2018. november 12., 11:16

Szerző:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhető nyilvános adatbázis alapján összegezte októberben az mfor.hu, hogy Magyarországon hány beteg vár műtétre és mennyi időt kell kibírniuk a beavatkozásig. A portál megírta, hogy hiába kommunikál mást a kormány, nagyon hosszúak a műtéti várólisták. Vannak olyan beavatkozások, amelyekre akár két évet is várnia kell a betegnek.

A cikkre a NEAK közleményben reagált, az alapkezelő szerint a lap visszaélt a „transzparencia elv megvalósítása által elérhető információkkal”, és a cikkben felhasznált adatokat rémhírkeltőnek minősítette. (Magyarul a ha egy beteg megnézi a honlapon az adatokat, az transzparencia, ha ezekből valaki cikket ír, az rémhírkeltés.) Helenyként pökhendi közleményükben azt írták, hogy szívesen állnak az újságírók rendelkezésére, amennyiben egyes speciális egészségügyi alapfogalmakkal nincsenek tisztában, és még a cikk megírása előtt elmagyarázzák a fontosabb kifejezések értelmét.

Az mfor már másnap, október 11-én elküldte kérdéseit a szervezethez, persze több telefonos érdeklődés ellenére egy hónap alatt sem kaptak választ.

A NEAK azt is írta, hogy „a várólista rendszer nem azért van, mert várakozni szükséges, nem arra szolgál, hogy minden elemi apró változás kiemelt rémhírré váljon, hanem a betegek, az érintettek számára a folyamatok követhetősége, transzparenciája érdekében működik”. Erről azonban egyetlen szó sem esik a honlapon, ott csak átlagos, minimum, maximum, valamint medián várakozási idő olvasható. 

Azt is felrótták, hogy a cikkben összekeverték a tervezett és a tényleges várakozási időt. A portál szerint ezzel viszont az a probléma, hogy ha a tervezett várakozási idő nem felel meg a tényeknek, akkor a betegeket sem a tényekről tájékoztatják.