A nácik egyetembezárásához hasonlította a CEU elüldözését Verhofstadt, eltemették a tudomány szabadságát a Kossuth téren

Az egyetem nem nyilatkozik a jövőjét érintő kérdésekről december 3., hétfő, 12.45 előtt, amikor hivatalosan is bejelentik: elmennek. Mindezt Orbán Viktornak „köszönheti" a magyar társadalom, és semmiféle haszna nem, csakis kára származik majd belőle.

2018. december 1., 14:16

Szerző:

Még péntek délután írta ki, de ma, december elsején vált igazán aktuálissá Guy Verhofstadt, az európai Parlament liberális képviselőcsoportjának újabb Orbán Viktort érintő Facebook-bejegyzése. A belga politikus a Közép-európai egyetem, azaz a CEU iránti szolidaritását fejezte ki a tőle megszokott kemény stílusban.

Verhofstadt ugyanis durva fordításban azt írta:

– Ez az első alkalom, hogy ilyen történik Európában, mióta a nácik bezárták az Oslói Egyetemet 1943-ban. Szégyen Orbán Viktor számára, aki megkönnyítette ezt, s szégyen az Európai Néppártnak, hogy még mindig kiáll amellett, aki mára egész Európa kegyvesztettje.

Mint ismert, ma lejár a CEU által szabott határidő, az egyetem hétfőn várhatóan bejelenti elköltözését Budapestről, Bécsbe. A Soros György által alapított felsőoktatási intézmény azért kényszerül erre, mert noha amerikai intézményként kezdte meg magyarországi működését mintegy 30 éve, az Orbán-kormány tavaly egy törvénymódosítással korlátozta tevékenységét. Noha a CEU minden feltételt teljesített ahhoz, hogy a hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően továbbra is amerikai-magyar intézményként működhessen Budapesten, 

Orbán Viktor politikai döntése értelmében több hónapja nem írja alá a kormány azt a megállapodástervezetet New York állammal, amely biztosítaná a változatlan működését az egyetemnek. Valójában sz Orbán-kormány több mint egy éve halogatja annak az államközi megállapodásnak az aláírását, amely garantálná, hogy a CEU továbbra is amerikai egyetemként működhessen Magyarországon. 

Amennyiben kétségei is vannak a New York-i székhelyű, új kampusszal, a kabinet illetékes szerve régen elrendelhette volna, hogy az Oktatási Hivatal folytasson szakmai vizsgálatot a CEU ügyében. Ám ezt várhatóan csak 2019 elején folytatják le – hetekkel azután, hogy az egyetemnek döntenie kell arról, a jövőre beiratkozó diákok számára Budapesten vagy Bécsben hirdesse meg amerikai akkreditáltságú képzéseit.

Az egyetem vezetése korábban azt jelezte: december 1-ig azaz tudnak várni. Ha ma sem születik megállapodás, kénytelenek lesznek bécsi campusukon meghirdetni amerikai akkreditációval rendelkező képzéseiket.

A CEU-nak az a benyomása, hogy a kormány már meghozta döntését, most tehát időhúzás zajlik. A CEU nem keresi a kormányt tárgyalási ajánlattal, hiszen amikor elhitték a megegyezési szándékot, „az egyetem át lett ejtve, mert megcsináltuk az amerikai campust, megfizettük ezt az árat, de úgy tűnik, hiába – fogalmazott Enyedi Zsolt rektorhelyettes.

A kormányoldal politikusainak legutóbbi nyilatkozatai is azt mutatják, semmi esély rá, hogy Orbán Viktor és párttársai betartják saját törvényüket. Éppen ezért hétfőn megteszi a bejelentését a CEU rektora, Michael Ignatieff arról, hogy a CEU Bécsbe költözik. Meghívójukban az is szerepel: „az egyetem nem nyilatkozik a jövőjét érintő kérdésekről december 3., hétfő, 12.45 előtt, amikor is a sajtótájékoztatót megelőzően sajtóközleményt ad ki".

Annyi biztos, hogy Michael Ignatieff legutóbbi nyílt levelében már azt írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek: „a hét folyamán a sajtónak adott nyilatkozatai során az eddigi legvilágosabb jelét adta annak, hogy 2019. január elsején a kormányuk ki fogja szorítani a CEU-t Magyarországról. Ön azt állítja, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet New York államban. A kormány bizonyára ezzel indokolja majd a döntését. Amennyiben ez a kormány döntése, akkor az figyelmen kívül hagyja az Önök által hozott törvényben megszabott feltételeket. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény magyar Országgyűlés által elfogadott módosítása világosan fogalmaz arról, hogy annak eldöntése, hogy egy külföldi oktatási intézmény folytat-e felsőoktatási képzést a származási országában, a származási ország oktatási hatóságának kompetenciája. New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal is tájékoztatta arról Magyarország kormányát, hogy a CEU felsőoktatási képzést folytat New York államban. Az nem lehetséges, hogy Ön ezekről a hivatalos levelekről nem értesült. Ezek létezése hónapok óta nyilvános.

Azt, hogy a CEU megfelel-e a törvénynek, a törvény feltételei alapján kellene meghatározni. Amennyiben Önök úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a saját törvényeiket, annak felelőssége Önöket terheli” – tette világossá a rektor. Mint folytatta: „a CEU tizennyolc hónapja keresi a megoldást arra, hogy Magyarországon maradhasson. Az Ön kijelentései azonban arra utalnak, hogy a kormánya már meghozta a döntést. Miniszterként Önt és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az Önök döntései miatt".

A külügyminiszter a nyílt levélre adott válaszában újra politikai blöffről beszélt. Pedig a CEU tényleg elmegy. Az alapító Soros György a múlt héten már tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral a CEU-ról, és az osztrák kormány tudományos miniszterével is egyeztetett a költözés (ingatlanok, akkreditációk) gyakorlati kérdéseiről, Ausztria márpedig tárt karokkal fogadja a jelentős adóbevételt is hozó, magas kutatói kvalitásokkal rendelkező intézményt.

Eközben itthon az ellenzék, a Momentum és az LMP már szervezett demonstrációkat, diákok egy hetet töltöttek a parlament előtt a Kossuth téren, ma pedig gyászruhában kénytelenek voltak vonulni a CEU-t búcsúztatva, hiszen Orbán Viktort nem hatotta meg semmi a tudományos műhelyt politikai játszmájába vonó kampány közben.

Eltemették a tudomány és az oktatás szabadságát
Fotó: merce.hu videóközvetítése

Oktatási szabadság: gyászmenet és egy új kezdet

null

A Washington Post szerint világos, hogy a Trump-vezetés a nyáron kinevezett nagykövetét azért küldte Budapestre, hogy megoldja a CEU-ügyet, ehhez képest az egyetem hamarosan költözik, ami nem kis bukás Amerika számára. A budapesti Political Capital elemzője az amerikai portálnak azt mondta,

az Orbán-kormány tudta, hogy az USA gyenge, és játszadozhat vele, David B. Cornstein nagykövet ahelyett, hogy megszégyenítette és visszavonulóra kényszerítette volna CEU-ügyben az egyre diktatórikusabb magyar vezetőt, hozzásegítette az egyetem elűzésére vonatkozó tervei megvalósításához. 

Cornstein végig meghajolt Orbánék előtt, azt nyilatkozta a magyar sajtóban, hogy nem látott a demokratikus intézményrendszer megsértésére vonatkozó jeleket az országban, miközben nyilvánvaló, hogy az ellenkezője az igaz. Ráadásul Cornstein Orbánnal való szeptemberi találkozója után azt mondta, sikerült egyezségre jutniuk, mely szerint a CEU még jó ideig Magyarországon marad. Ehhez képest az egyetem rövidesen költözik, ami hatalmas amerikai kudarc.

Kovács Zoltán kormányszóvivő – aki a CEU-n végzett, említi meg a cikk – is azt mondta, nem volt a magyar kormányon nyomás a Trump-kormányzat részéről, hogy változtasson a CEU-val kapcsolatos álláspontján. Sőt, hozzátette, hogy a Trump-vezetésnek sokkal józanabb a hozzáállása Magyarországhoz, mint amilyen Obama idejében volt. Ez az elemzők szerint megint csak az amerikai törekvések kudarcát jelzi – áll a Washington Post cikkében.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.