A Mometum is a rendőri alapfelszerelés részévé tenné a testkamerát

2018. december 15., 20:36

Szerző:

– Felszólítjuk a kormányt és a Belügyminisztériumot, hogy a rendőri túlkapások miatt tegyék az alapfelszerelés részévé a testkamerát a tüntetésekkel kapcsolatban eljáró hivatalos személyeknek, hogy ne ismétlődhessen meg 2006 – közölte a Momentum Mozgalom.

Indoklásképpen az elmúlt napokban a médiában megjelent történeteket összesítették, úgy vonva le a tanulságokat:– Nem ismétlődhet meg többet, hogy ártatlanokat 42 órára elzárnak a családjuktól indok nélkül, ahol se inni, se enni nem kapnak, megtalálni sem lehet őket, fenyegetik is őket, a jogsértéseket pedig később a rendőrök szemrebbenés nélkül letagadják – olvasható a közleményben, amely a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjéhez hasonlóan nemcsak szorgalmazza, hanem meg is indokolja az intézkedést:

a rendőrökre szerelt testkamera segít bizonyítani a visszaéléseket, és visszatartó erővel is bír – nem véletlenül használják a módszert az Egyesült Államokban is.

Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja szerint a testkamera a rendőrök érdeke is, így ugyanis a hamis vádak is könnyebben elkerülhetők. Ezért a rendvédelmi szakszervezeteket is arra kérik, hogy támogassák a javaslatot.

Megírtuk: a rendőri intézkedések jogszerűsége, s az ezt érintő, sőt ezt megkérdőjelező hírek kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság is azt közölte korábban: mindenki védelme érdekében sürgősen el kell kezdeni kamerázni legalább azokat a rendőri intézkedéseket, amelyeknek tanúja a rendőrökön kívül csak az intézkedés alá vont személy szokott lenni.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.