A Momentumot és a kétfarkúakat ellenőrzi az ÁSZ, a több milliárd forint közpénzt elégető kamupártok megússzák a vizsgálatot

2019. január 11., 18:43

Szerző:

Már jóval a 2018-as választások előtt látszott, hogy legalább egy tucat párt nem fogja elérni az 1 százalékos választási eredményt, mégis megkapták a kampánytámogatást. A törvény szerint a támogatást vissza kellett volna fizetniük, de 14 párt viszont egyetlen forintot sem adott vissza. Így több mint 2,15 milliárd forint közpénz maradt a kamupártoknál. A volt fideszes képviselő, Domokos László vezette Állami Számvevőszék mégsem vizsgálja, hogy ezek a pártok mire költötték a pénzt – tudta meg a K-Monitor.

Idén tavasszal a Kincstár a 23 listát állító pártnak 5,6 milliárd Ft támogatást folyósított a közösből. 16 párt nem érte el az 1%-ot, közülük 13-an pedig nem is fizették vissza a mindösszesen 2,15 milliárd forintos kampánytámogatást. Csak az Együtt, a Munkáspárt és a MIÉP fizette vissza a milliókat. Kiderült, hogy 231 millióval tartoznak a szintén döntően kamupártokhoz tartozó egyéni jelöltek is.

Választás 2018 - Jóváhagyta a nemzetiségi listás és az or
Fotó: MTI/Soós Lajos

Így elvileg összesen 2,5 milliárd forintot igyekszik a Kincstár és a NAV behajtani, de erről nagyon keveset tud a nyilvánosság. A K-Monitor érdeklődött az Állami Számvevőszéknél arról, hogy ellenőrizni fogja-e az 1% alatti eredményt elért kamupártokat, mivel ezt a törvény nem teszi kötelezővé, hanem más jelöltek és jelölő szervezetek kérésére néznek csak rájuk. Ilyen kérelmet viszont 2018. július 8-ig – lehetett benyújtani, bizonyítási indítvány csatolásával.

Az ÁSZ csütörtöki válaszában megerősítette, hogy hozzájuk a törvényben meghatározott határidőig nem érkezett az ellenőrzés iránti kérelem.

Egy jogszabály-módosítás következtében viszont az ÁSZ hivatalból már nem csak az országgyűlési képviselethez jutott jelölő szervezetek tekintetében, hanem a pártlistákra leadott szavazat legalább 1%-át megszerező pártoknál is ellenőrzi a támogatás felhasználását.

Így amíg a kamupártok ellenőrzése elmarad, a Momentumot és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot vizsgálják.