A Momentum ügyesen használná ki, hogy az NVB éppen tele van ellenzékivel, benyújtottak négy népszavazási kérdést

2019. május 22., 09:09

Szerző:

A Nemzeti Választási Bizottságban általában a Fidesz által kinevezett személyek vannak tisztségben, emiatt az ellenzéknek és a függetleneknek is érzékelhetően nehéz feladat volt a kormány számára érzékeny népszavazási kezdeményezéseket benyújtani. Az európai parlamenti választások miatt azonban a törvény szerint az NVB-t ideiglenesen fel kell tölteni több ellenzéki delegálttal, azaz ilyenkor ideiglenesen felborulnak az erőviszonyok.


Ezt igyekszik most kihasználni a Momentum Mozgalom, amely négy népszavazási kezdeményezést nyújtott be az Nemzeti Választási Irodához (NVI), amelynek később át kell adnia azokat bírálatra az NVB-nek, hogy döntsenek, megkezdhető-e az aláírásgyűjtés.

A benyújtott kérdések a kormány számára igen érzékeny témákat érintenek.

  • Stadionstop: Legyen tilos a magyar adófizetők pénzéből 3 ezer férőhelyesnél nagyobb sportlétesítményt építeni;
  • Propaganda kivéreztetése: Semmilyen média ne kaphasson az előző üzleti évi árbevétele 20%-át meghaladó mértékű kormányzati kommunikációs megrendelést;
  • Polt Péter elmozdítása: Ne maradhasson Polt Péter a 9 éves mandátumának lejárta után automatikusan legfőbb ügyész!
  • Ügynökakták nyilvánosságra hozatala: Derüljön végre ki, hogy kik a köztünk élő ügynökök!

A bürokrácia, illetve az NVI a törvényes határidők szerint legfeljebb egy hónapig ülhet a kérdéseken, utána át kell adnia az NVB-nek, hogy döntsenek a népszavazási aláírásgyűjtés megkezdéséről.

Könnyen lehet tehát, hogy amennyiben a törvényeknek megfelelőek a kérdések, akkor az önkormányzati választásokig sokkal élesebb kampány fog zajlani.

A Momentum Mozgalom a NOlimpia-népszavazási kezdeményezésével robbant be a közéletbe. Miután sikerült összegyűjteni a budapesti olimpia rendezéséről döntő népszavazáshoz szükséges aláírásokat, a Fidesz-kormány a várható vereség elkerülése érdekében maga fújta le az olimpia megrendezését.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.