A miskolci fideszes képviselő volt cége ki akarta lakoltatni a lakókat egy volt önkormányzati épületből

2018. szeptember 7., 15:14

Szerző:

Beletört egy fideszes képviselő, Nánási-Kocsis Norbert volt cégének bicskája egy értékes ingatlan privatizációjába Miskolcon. A politikus-vállalkozó 81 éves édesanyja nevére írt Invesco kft. ki akarta rakni a telken álló épületekből az ott élő nyugdíjasokat, kötbérrel is fenyegette őket, de végül az önkormányzat szerződést bontott a kft.-vel – értesült a Magyar Hang.

A már megszűnt Magyar Nemzet tavasszal tárta fel az ingatlanügyet, amelyben Miskolc vagyonkezelő cége lakókkal együtt adott el egy önkormányzati tulajdonú ingatlant az önkormányzati képviselő volt cégének. Az ingatlanforgalmazással foglalkozó Invescót Nánási-Kovács Norbert alapította, de 2015-ben az édesanyja nevére került. Az ingatlan értékesítéséről az a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság határozott, amelynek Nánási-Kovács Norbert is tagja, az előterjesztést Kriza Ákos fideszes polgármester vitte a bizottság elé.

Tavasszal csőtörés volt az egyik lakásnál, a víz már a küszöbnél állt. A képviselő saját maga kezdte keresni a törés helyét, annak ellenére, hogy márciusban azt állította, semmi köze az ingatlanhoz.

A Miskolc Holding tavaly márciusban gyakorlatilag a lakókkal együtt értékesítette az ingatlant az Invescónak. A cég vállalta, hogy gondoskodik a kedvezményes és határozatlan időre szóló önkormányzati bérleti szerződéssel rendelkező lakók elhelyezéséről, és kötbért fizet, ha egy éven belül nem bontja el az épületeket.

A képviselő édesanyja, a 80 feletti Kocsis Lászlóné ezért írásban fenyegette a lakókat, hogy ha 2017 novemberéig nem költöznek ki, rájuk terheli a kötbért. Négyből három családot nem sikerült kimozdítania. A lakók állítják, hogy Nánási-Kovács, aki egyúttal a körzet képviselője is, hívogatta őket az ügyben, a képviselő ezt később tagadta. A lakók azt is elmondták, hogy a Magyar Nemzet cikke után megszűntek a hívások.

A lakók arról is beszámoltak, hogy felkínáltak ugyan számukra másik bérelhető lakást, de az nekik túl drága volt, ugyanis az önkormányzatnak fizetett 14 ezer forint helyett 60–70 ezer forint lett volna a havi bérleti díj. A képviseletüket ellátó ügyvéd, Gergényi Szabolcs szerint ráadásul az önkormányzat önkényesen bontott szerződést a bérlőkkel, és a törvényi kötelezettség ellenére se cserelakást, se pénzbeli térítést nem ajánlott fel a lakóknak.

A Magyar Hang érdeklődésére az önkormányzat azt válaszolta, hogy a holding elállt a szerződéstől. A hivatalos indoklás szerint azért, mert az Invesco nem tett eleget vállalt kötelezettségeinek.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.