A minisztériumnak nincsenek szakmai érvei – Visszaszólt Rétvári Bencének a Szülői Hang

A XXI. században a Kádár-korszak egyentankönyv rendszere alkalmatlan, hiszen nem lehet jó ugyanaz a könyv minden iskolában minden gyereknek.

2019. április 30., 10:34

Szerző: Bíró Veronika

A Szülői Hang Közösség sajnálja, hogy a minisztériumnak nem sikerült az érdemi kérdésekre válaszolni. Nem tudtuk meg, a magyar kormány miért nem követte azokat a külföldi példákat, ahol az ingyenességet a széles, minőségi tankönyvválaszték mellett, a magánkiadók kizárása nélkül is biztosítani tudták – reagált a 168 Óra érdeklődésére a közösség.

Az ügy előzménye, hogy Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához azzal kapcsolatban, hogy április óta miért csak állami kiadású tankönyvek szerepelnek közismereti tárgyakból a hivatalos tankönyvlistán. A minisztérium nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt, de nem kifejezetten a feltett kérdésekre. Bőven kritizálta még a szocialista kormányzást, a magánkiadókat, de azt is közölte, hogy a tankönyvszabadság felszámolása ellen fellépő Szülői Hang valójában egy az ellenzék által a 2018-as választások előtt létrehozott kampányszervezet, „véleménye” nem tekinthető reprezentatívnak. Rétvári Bence válaszában arra is kitért, hogy korábban a tankönyvek ára évről évre egyre nagyobb terhet jelentett a szülőknek, az Orbán-kormány azonban ingyenes tankönyvekkel támogatja a családokat.

A Szülői Hang ezt cáfolja.

„Miközben a kormányzat ingyenességről beszél, valójában ezek csupán kölcsöntankönyvek, amelyeket év végén vissza kell adni. Az év elején kiosztott használt könyvek több mint felében maradnak zavaró beírások, így sok szülő inkább mégis megveszi a könyvet.

A minőség és a választék pedig nem is számít a kormányzatnak: a XXI. században a Kádár-korszak egyentankönyv rendszere alkalmatlan, hiszen nem lehet jó ugyanaz a könyv mindenhol, az ország minden pontján, minden iskolában, minden iskolatípusban, minden gyereknek. A minisztérium egyúttal a szakmai versenyt felszámolja, holott még a miniszteri biztos Csépe Valéria szerint is ez a verseny a minőségi taneszközök titka” – írták az aktivisták.

Augusztus 1-jén indul a tankönyvek kiszállítása az iskolákba Augusztus 1-jén indul a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Fotó: Koszticsák Szilárd

Úgy látják, hogy a pedagógusokra és szülőkre hárul a minőségi tankönyvválaszték biztosítása, ezért támogatják azokat az iskolákat és szülői közösségeket, amelyek továbbra is a tanár által szakmailag legjobbnak ítélt könyveket kívánják használni. Álláspontjuk szerint ehhez minden szülőnek és tanárnak joga van, ha ezeket a könyveket már nem az iskolai tankönyvrendeléskor, hanem mint oktatási segédeszközöket a szülők saját maguk szerzik be.

Az SZHK összeállított egy Fidesz-magyar tankönyvszótárat, amely megfogalmazásuk szerint magyarra fordítja a kormányzat megtévesztő állításait. 

„Ahogy a szótárban is olvashatjuk, a kormányzat szakmai érvekre szakmai érvek híján csak általános minősítésekkel tud válaszolni. A Szülői Hang a kormány állításával szemben 2016 óta működik, mint független, önkéntes szülőkből álló közösség; aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban, mint például a tanárhiány, nyelvoktatás, vagy a modern pedagógia módszerek alkalmazása”

– jelentették ki.

Rétvári Bence válaszában azt is megemlítette, hogy a 2019. évi költségvetésben 12 milliárd forint áll rendelkezésre a térítésmentes tankönyvellátás finanszírozására, és már második éve majdnem 1 millió diák kapta ingyenesen a tankönyveket.

A Szülői Hang szótárában cáfolja azt az állítást, hogy nem a magyar családoknak kell kifizetniük ezt az összeget. Ahogy írták, azt a pénzt a családok adó formájában fizetik ki.

Szótárukat kiegészítették azzal a megjegyzéssel is, miszerint a magánkiadók álcivil kampányszervezetek mögé bújva támadják a tankönyvellátást, és hogy a Szülői Hang az ellenzék 2018-ban létrehozott kampányszervezete. Ehhez lazán csak annyit írtak, hogy

a minisztériumnak nincsenek szakmai érvei.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.