A minisztérium úgy tagadta, hogy elismerte: átmenetileg bezár a Honvédkórház koraszülött centruma

2018. november 28., 19:42

Szerző:

Érdekesen cáfolja a Honvédelmi Minisztérium a Honvédkórház koraszülött centrumának bezárásáról szóló híreket. Szerdai közleményükben azt állítják, hogy a centrum nem zár be, de ugyanabban a közleményben elismerik, hogy kapacitáshiány miatt december 16-ától rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira, intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

– Nem zár be a budapesti Honvédkórház koraszülöttosztálya, csak rövid időre, átmenetileg irányítják át más intézménybe a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket

– közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

A hvg.hu írt kedden arról, hogy december 15-én bezárják a Honvédkórház koraszülött centrumát az orvoshiány miatt. Az intézmény perinatális intenzív centruma (PIC) a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztály, amelyen olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek világra.

A HM szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a napokban megjelent sajtóinformációkkal szemben az intézmény koraszülött osztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt – az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve – a PIC előreláthatóan december 16-ától átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira, intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. 

– Így a biztonságos ellátás folyamatos – tették hozzá.

Kiemelték, a kórház vezetése kiemelten fontosnak tartja az osztályon dolgozó és munkát vállaló orvosok és ápolók anyagi megbecsülését, ezért ösztönzőrendszer bevezetését tervezi. Céljuk a szakemberhiány mielőbbi pótlása, hogy a PIC ismét országos hírnevéhez méltó módon tudjon gondoskodni a koraszülöttekről. 

A hvg.hu információi szerint egy év alatt hét orvos távozott a koraszülött osztályról, a megbecsültség hiánya és az alacsony fizetés miatt, ahogy szeptemberben a sürgősségi centrum dolgozói, illetve az intézmény radiológusai is. Augusztusban pedig aneszteziológusok és traumatológusok mondtak fel nagy számban.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.