A méreginjekció elől menekítettek Érdre öt öreg cirkuszi oroszlánt Romániából, de félő, hogy itt is csak a kivégzés vár rájuk

2019. május 7., 13:07

Szerző:

Senki sem tudja, mi lesz az oroszlánokkal, amelyeket az érdi Noel Tanya tulajdonosa mentett meg a biztos halál elől egy román cirkuszból. Kolonits Attila csak ideiglenes szállást biztosíthat az álla­toknak, Magyarországon ugyanis csak állatkertben vagy rezervátumokban lehet legálisan oroszlánokat tartani – írja a Bors.

Hogyan kerültek Érdre az oroszlánok? 

A romániai cirkuszoknak 2019. január 1. óta törvényileg tiltják, hogy vadállatokat tartsanak, emiatt ren­geteg elefántot, zebrát, valamint sok oroszlánt altattak el, leszámítva azokat, amiknek sikerült helyet találni. Kolonits Attila egy ilyen cirkuszból mentett ki öt oroszlánt a kivégzés elől. – Nem volt szívem otthagyni, hogy elaltassák őket is, mint már nagyon sok társukat" – mondta a lapnak a Noel Tanya tulajdonosa.

Az itthoni állatkertek nem tudják befogadni a fogságban született és nevelkedett oroszlánokat, ezért Kolonits külföldön próbál he­lyet találni ne­kik. A tanya ugyanis nem kap állatkerti minősítést.

– Amikor idekerültek, összeszorult mindannyiunk szíve.

Csontsoványak, bolhásak voltak, több állatnak még véreztek a sebei.

Egy hónapig szoktattuk őket az ételhez, amit nagy valószínűséggel nem nagyon kaptak. Most jobban vannak, de nincs sok idejük hátra – mondta Kolonits Tamás. Reméli, jó helyet tudnak majd találni az öreg állatoknak, vagy mégis sikerül megkapniuk az engedélyt. Ha a helyzet nem változik, hiába mentették meg őket, el kell altatni az állatokat, amelyekért egyelőre senki nem jelentkezett.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.