A mentelmi bizottság KDNP-s elnökének még nincs véleménye Orbán Viktor magánrepülőgépes luxusutazásairól, de most gyorsan lesz

2018. október 3., 09:22

Szerző:

A Párbeszéd politikusa, Kocsis-Cake Olivio beadvánnyal fordult az Országgyűlés mentelmi bizottságához, a testület állásfoglalását kérve, ajándéknak számít-e, hogy Orbán Viktor miniszterelnök milliós értékű magánrepülőgépes utakat fogad el egy olyan vállalkozótól, akinek a cégei sorra nyerik az állami megbízásokat – írja az Index. Kocsis-Cake Oliviót – a mentelmi bizottság alelnökét – az is érdekli, hogy a miniszterelnöknek fel kell-e tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, mindazt, amit ajándékként kap.

Orbán Viktor és Garancsi István
Fotó: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktorról egy hete az Átlátszó írta meg, hogy egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgépen utazott el Várnába a MOL Vidi Ludgorec elleni meccsére. Később Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök Népszavának adott válaszából derült ki, hogy az útját a magyar futballklub tulajdonosa, a cégeivel közpénzmilliárdokat nyerő Garancsi István fizette. Kocsis-Cake Olivio azért fordult a mentelmi bizottsághoz, mert gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kissé fejvesztett kormányzati kommunikáció egyik gyöngyszemeként korábban kijelentette, a miniszterelnökön múlik, feltünteti-e a vagyonnyilatkozatában a hasonló utakat. az országgyűlési törvény szerint Orbán Viktor országgyűlési képviselőként nem fogadhatna el magasabb összegű ajándékot, mint amekkora a fizetése. Ez bruttó havi 891 ezer forint, miközben egy út – hívta fel a figyelmet egy Bombardier Global 6000-rel Budapesttől Szófiáig 15 ezer euróba – hozzávetőlegesen ötmillió forintba – kerül.

Az Index az ügyben még hétfőn megkérdezte Hargitai Jánost, a mentelmi bizottság KDNP-s elnökét, aki azt mondta, csak akkor lesz véleménye, ha az ügy hivatalosan a testület elé kerül.

Ami Garancsi Istvánt illeti, ő az építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, amely augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén. Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfülés hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért. A Market tavaly nettó 107 milliárd forintos árbevételt ért el, 20 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban.

Orbán Viktor hétfőn az azonnali kérdések órájában egyelőre annyit mondott, ő már 30 éve is így ment, és ezután is így fog.