Gyurcsány a DK sikere ellenére nem borítja fel az önkormányzati választásokra kötött ellenzéki szövetségeket

2019. május 27., 16:13

Szerző:

A baloldali ellenzék az elmúlt hónapokban sorra állt elő a településeken azokkal a polgármesterjelöltekkel, amelyek egységesen élvezik az ellenzék támogatását. Ezek többnyire a pártok erőviszonyai szerint úgy alakultak, hogy a helyben legerősebb párt adta többnyire a polgármestert, esetleg függetlent emeltek fel. Azzal, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció a legnagyobb erővé lépett elő az ellenzéki választáson, elvileg lehetőséget szolgáltatna számukra, hogy számukra kedvezőbben átalakítsák az önkormányzati választásokra már megkötött megállapodásokat, azaz több DK által támogatott polgármester- és képviselőjelölt legyen.

Az eddig megkötött megállapodásokhoz lehetőség szerint tartani kell magunkat

– mondta hétfői, a választásokat értékelő sajtótájékoztatóján a DK elnöke. A stratégia a réginek tűnik, Gyurcsány arról beszélt, hogy a választás legfontosabb tanulsága, hogy átfogó együttműködéssel szinte az összes budapesti kerületet és sok vidéki várost "ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból". Ehhez pedig nyugodt ellenzéki együttműködés kell szerinte, mint hogy melyik párt szerez egy vagy két képviselői hellyel többet az egyes önkormányzatokban.

EP-választás - A DK eredményváró rendezvénye
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Budapest helyzete kiemelkedik, ugyanis a vasárnapi választások fényében a két legkevesebb szavazatot kapott baloldali párt, az LMP és az MSZP-P jelöltjei készülnek az előválasztásra. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány kifejtette, hogy

továbbra is támogatják-e a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét

Azt válaszolta, hogy a zuglói polgármester mögött négy párt, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd áll, amelyek erről írásos megállapodást is kötöttek. „Nincs ok arra, hogy bármelyikük is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában” - jelentette ki.

Az EP-választásokkal kapcsolatban úgy értékelt, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett, ugyanis nem sikerült megváltoztatni az európai politikát. „Az EP-t olyan frakciók fogják meghatározni, amelyek egy erősebb, együttműködő szövetséggé akarják tenni Európát” - emelte ki.

A DK elnöke szerint Orbán azért is vesztett, mert politikájával már nincs helye a néppárti frakcióban, ezért a képviselői vagy valamelyik nacionalista, szélsőjobboldali frakcióba ülnek be, vagy függetlenek lesznek. Csökkenni fog Orbán Viktor érdekérvényesítő képessége, nehezebben tudja majd képviselni az ország érdekeit - hangsúlyozta.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.