A medverizikó után itt az őzveszély, a szerelemtől megbolondult bakok rohangálnak az utakon

2018. július 12. 12:08 - szerző: MTI

Balesetveszély-őzek az utakon! címmel adott ki sajtóközleményt az Országos Magyar Vadászati Védegylet. Kiemelték, a következő egy hónapban fokozott figyelmet kérnek az autósoktól. Az érdekképviselet közölte,

erre időszakra esik az őzek násza, az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Az őz a legelterjedtebb nagyvadunk, egyedszámát mintegy 360 ezerre becsülik, az ország egész területén előfordul.

A hazánkban évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 egyed őz, és a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat.

Ilyenkor mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon felbukkanhatnak.

Az egylet közölte,

ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is, semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet.

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, ez közúti balesetnek minősül.

A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet is, erről a rendőrség gondoskodik – írja az MTI.

Mindent egybevetve tehát jó lesz vigyázni, nehogy úgy járjunk, mint a révkomáromi Vendégh gábor, aki most egy panelház negyedik emeletén ápolja Gáborkát, a félig leszakadt lábú, hathetes őzgidát.