Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

A Mediaworks mától felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását

2016. október 8. 10:35

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig - közölte a társaság szombaton. A Nol.hu szombat reggel már nem üzemelt. A 168 Óra online információi szerint az elmúlt órákban Murányi András főszerkesztő a lap régi-új Bécsi úti székházában egyeztetett a Népszabadság jövőjéről az új tulajdonosokkal, e percekben pedig a szerkesztőség vezetőivel.

 

 

Szombat reggel a munkatársak már az emailrendszerbe sem tudtak belépni. Azt hitték, hogy a cég Óbudára költözése miatt álltak le a szerverek. A döntés váratlanságát jelzi, hogy vasárnapra egy maroknyi munkatársat behívtak szervert tesztelni is.

A Népszabadság több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Fizetést  még kapnak (de csak az alapbérüket), de mától nem kell dolgozniuk. A Népszabadság Facebookját még a dolgozók üzemeltetik, ezt írták ki rá: "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk."

muranyi1

Az Index úgy tudja, tegnap kellett kiköltözniük az eddigi szerkesztőségükből, azt mondták a dolgozóknak, visszaköltöznek a Bécsi útra, de ez nem volt igaz. Vasárnapra még egy céges ünnepséget is terveztek, hogy megünnepeljék a visszaköltözést, de már be sem engedik őket a munkahelyükre. Pénteken már szivárogtak kívülről olyan információk, hogy valami nagy változás lesz pénteken vagy hétfőn, de nem igazán adtak ezekre a pletykákra, mert a kiadó pénzügyi vezetői kifejezetten optimistán nyilatkoztak a jövőről.

Népszabadság: Kicsaltak minket a jégre, és alánk robbantottak

Szinte biztosak a dolgozók Népszabadság teljes megszűnésében, és abban, hogy a lapot birtokló cég már nem az osztrák Pecina, hanem Fideszhez közeli kör tulajdona. A puccsszerű változásról a főszerkesztő is az utolsó utáni pillanatban értesült - tudta meg az Index.

Mindenki bedobozolta a cuccait, a szerkesztőség készült a vasárnapi átköltözésre a Bécsi útra, ahol ünnepséget is szerveztek. "Tegnap még a menedzsment is közölte a "jó hírt", hogy a pizzarendelés is rendben van a holnapra, ami utólag különösen cinikusnak tűnik."- mondta a lap egyik munkatársa. Kicsaltak minket a jégre, és alánk robbantották - jellemezte a helyzetet.

Mindenkit kizártak a hivatalos rendszerből, a belső levelezéshez sem férnek hozzá. Egyelőre azt sem tudják, meddig tart munkaviszonyuk, hogyan kapnak fizetést, de főként azt, mi lesz az ország legnagyobb írott politikai napilapjával. A legvalószínűbbnek a Népszabadság megszüntetését tartják. Az egyik munkatárs szerint sajtótörténeti pillanat részesei vagyunk.

 A szerkesztőség a nap folyamán nyilvános fórumot tervez.


nepsz

Előbb tudta meg az ország, mint a munkatársak


A dolgozók a Népszabadság Facebookján azt írták, az ország előbb tudta meg a kirúgásukat, mint ők maguk. "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk" - írták.

"És akkor egyszer csak nem volt elérhető a szerver. 8.40 lehetett. Még meg akartam valamit keresni a céges levelezésben, de a google már nem ismerte fel a mailcímet. Az utolsó Orbános hír azért még kiment" - írta Facebookján az egyik Nol-kolléga.

"Nem hagyjuk"


"Valakik a sajtószabadság torkára léptek. Tudom, hogy kik. Elnézést kérek többetektől, ha nem reagálok azonnal az FB- vagy telefonos megkeresésekre, de most más dolgaink vannak a szerkesztőségben. Ezt nem hagyjuk" - írta a saját Facebookján a Népszabadság egyik újságírója.

A Népszabadság dolgozói tüntetést szerveznek a Bécsi úti volt/új székház elé.

Új vezérigazgató


A Mediaworks Zrt. a társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait - írják.

A Mediaworks hivatalosan azt közölte, hogy az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó. "A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel" - szól a hivatalos közleményük.

Azt írják, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Példányszámcsökkenés?

A Mediaworks által kiadott Nemzeti Sport, Világgazdaság webes verziója gond nélkül üzemel, utóbbin a cég közleményének hosszabb változata is kint van - írja a hvg.hu. Eszerint:

az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel - közölték.

Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Megvették Pannon Lapokat


Szeptember közepén az index azt írta: hogy kormányhoz közel álló tulajdonosa lehet a Népszabadság kiadójának, a Mediaworksnek, fideszes forrásaink szerint a tranzakció célja nem elsősorban a csökkenő példányszámú baloldali napilap birtoklása, hanem hogy átvegyék az irányítást a 13 megyei lap fölött, ami szintén a Mediaworks tulajdonában van.

A Mediaworks szombati közleményében azt írta, szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, "ezzel a Médiaworks valódi regionális kiadóvá vált, markáns jelenléttel a sportlapok és magazinok piacán. A napokban zajlik a Mediaworks budapesti operációjának Budapest, Bécsi út 122-124. szám alatti, a Népszabadság-épületben újonnan kialakított és költségtakarékos székhelyre történő költözése, ahol több mint 400 munkahely került kialakításra".