A MÁV szerint az EU miatt fuldokolhatnak a Verseny utci lakói

2019. február 15., 17:18

Szerző:

A MÁV Budapesten a Verseny utcából indítja egy éven keresztül a vonatpótló buszokat a hatvani vasúti vonal felújítása miatt. Az itt lakók nem örülnek a buszok füstjének és a zajszennyezésnek. A vasúttársaság az intézkedést azzal indokolta a hvg.hu-nak, hogy ugyan a Keleti pályaudvar melletti parkoló lenne a logikus megoldás a buszok elhelyezésére, de azt az EU-támogatás miatt nem lehet átalakítani.

A lakók azt nyilatkozták a portálnak, hogy a járművek reggel 5-től akár este 10-ig járatják a motort jelenleg épp a fűtés miatt, de nyáron sem lesz jobb a helyzet, mert akkor a légkondicionáló miatt kell járatni a motorokat.

Az Index néhány napja megírta, hogy a decemberig tartó kálvária naponta 7–8 busz indulásával a zaj és a légszennyezés miatt is megterheli az utcában lakókat.

A MÁV a hvg.hu érdeklődésére azt válaszolta, hogy kérik a szolgáltatót, hogy a buszsofőrök legyenek figyelemmel a környékbeiekre, és a lehető legkevesebb motorjáratással próbálják meg elintézni a várakozást a Verseny utcában. Ezen kívül igyekeznek a menetidő optimalizálásával is csökkenteni a terhelést. Azért esett a Verseny utcára a választás, mert az érintett szervek azt találták a legjobb megoldásnak a megállóhely kialakítására.

„A vonatpótló buszok Verseny utcai megállása helyett ötletként felmerült a Keleti pályaudvar melletti parkoló, melyet uniós fejlesztési támogatás segítségével újították föl. Emiatt nincs lehetőség a burkolat átalakítására, amire a buszok mérete és forgalma miatt szükség lett volna”

– írta a MÁV. A vasúttársaság szerint a Kerepesi út oldalon lévő BKK-megálló kapacitása alapvetően nem elegendő, és balesetvesélyes lett volna azt ilyen mértékű utasforgalomra használni.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.