A magyarok többsége megszavazta volna a Sargentini-jelentést

Erre jutott egy friss közvélemény-kutatás.

2018. szeptember 23., 16:46

Szerző:

A magyar lakosság enyhe többsége úgy gondolja, hogy ha a Fidesz-kormány valóban megsértette a jogállami normákat, akkor, az ezt észrevételező Sargentini-jelentést a magyar európai parlamenti képviselőknek meg kellett szavazniuk - derült ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek által megrendelt közvélemény-kutatásából.

A szeptember 12-19 között, 1001 fő megkérdezésével készült felmérés szerint a magyarok 44 százaléka maga is megszavazta volna Strasbourgban a jelentést, míg 33 százalékuk nem. Nem meglepő módon csak a Fidesz-szavazók között maradtak alul a megszavazáspártiak, közülük csak 8 százalék nyomott volna igent, míg 80 nemet.

Orbán Viktor és Judith Sargentini az EP-vitán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A válaszadók 72 százaléka hallott a jelentésről, és az a körüli vitával is képben van bizonyos mértékben. Kétharmados többsége, 66 százaléka van annak a véleménynek, hogy anyagi érdekünk az EU-hoz tartozni, de ettől még az értékrendünket nem kell az EU-hoz igazítani.

Bár ebben pártonként változó az arány, abban szinte mindenki egyetért, hogy "attól még, hogy kétharmaddal választottak meg egy kormányt, nem tehet meg akármit, számon lehet kérni a tetteit." Összességében 89 százalék gondolkodik így, a fideszesek körében pedig 90.

A megkérdezettek több mint fele szerint a Sargentini-jelentés elsősorban a magyar kormányt ítéli el, és a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy Magyarországot. A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy a demokratikus normák követésének ügye egy EU tagország esetében elsősorban az ország belügye, de az EU-re is tartozik.

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.