A magyarok sokkal szívesebben látnák Dobrev Klárát vagy Kálmán Olgát a miniszterelnöki székben Kunhalmi Ágnesnél

Dobrev Klára a non plus ultra a baloldalon. De ki lenne az ellenzék női főpolgármester-jelöltje? Kiderült egy közvélemény-kutatásból.

2018. november 27., 12:11

Szerző:

Az összes válaszadó és a baloldali pártválasztók körében egyaránt Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök feleségét látnák a legszívesebben Magyarország első női miniszterelnökeként - derült ki az Idea Intézet friss közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu publikált. Dobrevet az összes megkérdezett körében 9 százalék, a baloldali (MSZP, DK és/vagy Párbeszéd szimpatizáns) táborban 44 százalék választaná kormányfőnek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Dobrev Klárát Kálmán Olga televíziós műsorvezető (7%), Szél Bernadett volt LMP-társelnök, független országgyűlési képviselő (6%), és Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és képviselője (4%) követi.

A baloldali választók körében azonban Kunhalmi a második legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt lenne, igaz, jócskán lemaradva, 15 százalékos eredménnyel.

Érdekes adat, hogy a külön is vizsgált LMP-szimpatizánsok körében a pártból kilépett Szél Bernadett lenne a legelfogadottabb jelölt 29 százalékkal, míg a jelenlegi LMP-társelnök, a volt szocialista Demeter Márta csak második ebben a körben 18 százalékkal.

Kunhalmi Ágnes
Fotó: Youtube

Az Idea listáján egyébként nem csak aktív politikusok fordulnak elő. Szerepel rajta például Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó, Eszenyi Enikó színésző vagy éppen D. Tóth Kriszta műsorvezető is. Közülük is választhattak a megkérdezettek a legaktuálisabb politikai kérdés eldöntésére: a közéleti szerepet vállaló nők közül ki lenne a legalkalmasabb főpolgármester-jelölt a 2019-es önkormányzati választásokon?

A válaszadók 7 százaléka a Hír TV-ből való kirúgása után a Jobbik párttévéjéhez igazolt Kálmán Olgát látnák legszívesebben Budapest élén.

Kunhalmi Ágnest 6, Szél Bernadettet pedig 5 százalék választotta. A baloldaliak körében Kunhalmit (20%), Dobrev Klára (16%) és Kálmán Olga (9%) követi, vagyis az MSZP budapesti elnökeként Kunhalmi úgy tűnik, hogy elegendő ismertséget és népszerűséget szerzet egy esetleges jelöltséghez. Az LMP-sek körében itt is Szél Bernadett vezett Demeter Márta előtt.

Született női politikusnak a legtöbb válaszadó Kunhalmi Ágnest tartja, ezen a területen Dobrev Klára jelentősen alulmarad. Az Idea Intézet egy furcsa kérdést is feltett:

Ön kire bízná rá az alábbi személyek közül leginkább gyermekét, ha halaszthatatlan elfoglaltsága akadna?

Ebben a politikai szempontból meglehetősen intakt kérdésben Dobrev Klára szerepelt a legjobban az összes válaszadó és a baloldali szimpatizánsok között, annak tekintetében nem véletlen, hogy neve lényegében összeforrt a közvéleményben Gyurcsány Ferenccel és gyermekeivel, vagyis leginkább családanyaként azonosítják.

Az Idea kutatása az eredményeket értékelve kiemelte: változó mértékben, de mindhárom megkérdezetti körben magas azon válaszolók köre, amelynek tagjai a felsorolt egyikét sem tartja alkalmasnak fontos gazdasági vagy politikusi pozíciók betöltésére.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.