A magyarok harmada szerint jobb volt az élet a Kádár-korszakban

2018. május 20., 14:30

Szerző:

Vlagyimir Putyin a legnépszerűbb politikus a nagyhatalmak vezetői közül Magyarországon – derül ki a Globsec biztonságpolitikai intézet Globsec Trends 2018 című tanulmányából. A négy visegrádi országban készült felmérés szerint a világ vezetőinek népszerűsége jól tükrözi, hogy melyik ország milyen geopolitikai irányt választott magának.

A Globsec Pozsonyban tartott nagy nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát a napokban, az ezen publikált – az Index által idézett és elemzett – felmérés annak fényében különösen érdekes, hogy a visegrádi országok milyen bonyolult geopolitikai helyzetben vannak mostanában: miközben van törekvés rá – ennek a fő szószólója éppen Orbán Viktor –, hogy a visegrádiak Nyugat-Európával szemben egy új hatalmi erőközponttá, a közös érdekérvényesítés frontjává váljanak, az egyes országok gyakran eltérően helyezkednek, akár orosz, akár nyugati viszonylatban.

A kutatók meglepőnek nevezik, hogy közel harminc évvel a rendszerváltás után a visegrádi országok közvéleménye leginkább egy köztes pozíciót ambicionál az egyértelmű nyugati helyett.

A lengyelek kivételével a többség mindenhol úgy gondolja, hogy nem a Nyugat részei vagyunk, hanem valahol Kelet és Nyugat között van a helyünk. Bár az egy évvel korábbi adathoz képest Magyarországon nőtt a nyugati orientáció népszerűsége, a válaszolók 47 százaléka most is a köztes helyzetet választja.

A fiataloknál viszont más a helyzet: a 24 év alattiak között a magyar fiatalok a leginkább nyugatbarátok. A négy ország közül egyébként a szlovákiaiak a legszkeptikusabbak a Nyugattal szemben, ha ezt az adatot lehet így értelmezni.

Az EU-s tagságnak a kritikák ellenére sincs alternatívája. Minden országban egyértelmű többségben vannak a támogatói, nálunk 58 százalék gondolja az EU-t alapvetően jó dolognak, és csak 9 rossznak, de még többen, az emberek háromnegyede maradna bent, ha ő választhatna. Hasonló a helyzet a NATO-tagsággal, ebben a szlovákok azonban kilógnak lefelé, a katonai szövetség ott jóval népszerűtlenebb a többi visegrádihoz képest.

Beata-Szydlo, Bohuslav Sobotka, Emmanuel Macron, Robert Fico és Orbán-Viktor egy, a francia elnök és a V4-ek vezetőinek találkozóján

A felmérésben a cseh Babis, a szlovák Fico, a lengyel Morawiecki mellett Orbán Viktor ismertségét is vizsgálták a többi országban. A többi miniszterelnökhöz képest Orbánt sokan ismerik a térségben, a szlovákoknak csak a 9, a lengyeleknek 30, a cseheknek 38 százaléka nem hallott róla. A világ vezetőit Emmanuel Macrontól Vlagyimir Putyinig azért többen ismerik a térségben, mint a szomszédos országokéit, vagy Orbánt.

A felmérés alapján egyébként a négy országban a magyar válaszolók közül ismerik legkevesebben azokat a nemzetközi vezetőket, akikre rákérdeztek: Macronról például a fiatalok fele még csak nem is hallott. Egyébként is a francia elnök egyelőre a legkevésbé ismert a térségben, de egyúttal ő a legmegosztóbb is. Míg a cseheknél ő lett a legnépszerűbb Trumppal, Putyinnal és Merkellel összevetve, nálunk a legnépszerűtlenebb – feltehetően összefüggésben a kormánymédia Macron-ellenszenvével.

Magyarországon Putyin a legnépszerűbb vezető (33 százalék), mögötte jön Donald Trump (30), megelőzve Angela Merkelt (27), és a 25 százalékos Macront.

Míg Szlovákiában még nálunk is jobban kedvelik Putyint, Lengyelországban messze ő a legnépszerűtlenebb. Ott, a hagyományos németellenességet feledve Merkel kapta a legmagasabb pontszámot.

Az összeesküvés-elméletek Szlovákiában a legelterjedtebbek: a zsidó háttérhatalom tézisét ott 52 százaléka tartja igaznak – nálunk 38, míg 43 százalék elutasítja. A szocialista nosztalgiák viszont nálunk a legerősebbek a visegrádi blokkban:

a rendszerváltást csak 62 százalék látja pozitívnak, és lényegében ugyanannyian – 34, illetve 35 százaléknyian – vannak azok, akik úgy érzik, jobb volt az élet 1989 előtt, mint azóta.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.