A magyarok 79 százaléka támogatja a csatlakozást az Európai Ügyészséghez

Tízből hat megkérdezett szerint a fejlesztésre szánt brüsszeli anyagi támogatás jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol.

2018. október 22., 13:05

Szerző:

A Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet felmérte, mit gondolnak a magyarok az Európai Unióról. Kiderült, hogy a megkérdezettek 79 százaléka előnyösnek vagy nagyon előnyösnek tartja, hogy Magyarország az Európai Unió tagja (29 százalék szerint nagyon előnyös, 50 százalék előnyös a magyar EU-tagság), ha pedig most tartanának egy népszavazást, hogy Magyarország belépjen-e, a megkérdezettek 68 százaléka igennel válaszolna. Ez az összehasonlításul felhozott időszakok között a legnagyobb arány, ráadásul a többség pártszimpátiától függetlenül a belepésre szavazna. 

Elsöprő támogatottságot élvez az is – derül ki a felmérésből – hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Ezt tízből nyolc megkérdezett, a válaszadók 79 százaléka akarja, Tízből hatan, 58 százaléknyian pedig úgy vélik, hogy a fejlesztésre szánt brüsszeli anyagi támogatás jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol. Hatvanöt százaléknyian úgy gondolják, hogy Magyarországot „nagyon komolyan” érintené, ha megfosztanák az EU-s támogatásoktól, 86 százaléknyian pedig szeretnék, ha az EU szigorúbban ellenőrizné az ide áramló brüsszeli pénzek felhasználását.