A magyarok 53 százaléka szeretné, ha az ellenzék közös listán indulna a Fidesz ellen

2019. január 24., 10:08

Szerző:

Közös ellenzéki pártlista esetén le lehetne győzni a Fideszt – állítja a Publicus Intézet, amelynek a Népszava megbízásából, lapunkhoz is eljuttatott friss közvélemény-kutatása szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi szavazáson.

Az intézet felmérése szerint a választók 67 százaléka gondolja úgy, hogy az ellenzéknek teljes együtt (tehát a baloldali pártoknak és a Jobbiknak) kellene működnie az EP-választás előtt. A szavazók 53 százaléka pedig biztos abban, hogy ennek a legmegfelelőbb formája a közös lista.

Fotó: Publicus Intézet

Az ellenzéki pártok támogatóinak többsége egyetért azzal a kezdeményezéssel, hogy legyen teljes körű együttműködés – itt azt érdemes kiemelni, hogy a Jobbik szimpatizánsainak 88 százaléka támogatja ezt. A mozgósítható bizonytalanok 57 százalékának tetszik az ötlet.

Ráadásul az ellendrukkerek – például a Fidesz-szavazók 28 százaléka – is jó konstrukciónak tartják a közös listát.

A teljes népességen belül 59 százalék tartja hatékony fegyvernek ezt. Nem lehet tehát véletlen, hogy január 10-i sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az ellenzéki pártok lényegében politikai öngyilkosságot követnének el a közös EP-listával. A közelmúltban a kormányzati megrendelésekkel kitömött Nézőpont Intézet is arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki pártok számára előnytelen a közös lista.

Vagyis egyértelműnek tűnik, hogy a Fidesz tud róla, hogy a közös ellenzéki lista veszélyt jelent számára.

A Publicus Intézet jelenleg három EP-választási forgatókönyvvel számol.

  • Az elsőben a már bejelentett MSZP-Párbeszéd közös listán kívül minden ellenzéki párt külön indulna. Ebben az esetben a Fidesz nagyarányú győzelmet aratna, és csak az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik lépné át az EP-képviselők küldéséhez minimális 5 százalékos küszöböt.
  • A második szerint a baloldali pártok, valamint az egymáshoz egyre inkább közeledő Jobbik és LMP állna össze közös listában. Ez esetben mindkét lista több szavazatot húzna be, és százalékban nézve egálban lennének a Fidesz-KDNP listával.
  • A harmadik szerint az összellenzéki lista 4 százalékot verne rá a kormánypártok EP-listájára.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.