A magyar kereszténység hetévé nyilvánítja a kormány a csíksomlyói pápalátogatás és a búcsú közti időszakot

2019. március 12., 12:04

Szerző:

A magyar kereszténység hetévé nyilvánítja a kormány a katolikus egyházfő, Ferenc pápa június 1-i csíksomlyói látogatása és a június 7-én kezdődő hagyományos búcsú közötti időszakot – írta a Magyar Nemzet.

Az előterjesztés szerint – amiről az elmúlt hetekben döntött a kabinet – a két eseményt kiemelt figyelemmel kezelnék:

ösztönöznék és támogatnák, hogy felekezetektől függetlenül minél nagyobb számban vegyenek részt rajtuk a Kárpát-medencei magyarok,

ezzel is kifejezve a nemzet összetartozását, valamint az ezeréves magyar kereszténység iránti tiszteletet.

Csíksomlyóra  június 1-jén, szombaton érkezik a katolikus egyházfő. Erre tekintettel Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke a pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánította.

A tervek szerint június elsején, 11 órakor helikopterrel érkezik a pápa Csíksomlyóra, ahol a pápamobilon körbejár, hogy minél több hívőhöz kerüljön közelebb.

Várhatóan 11.45-kor kezdődik a latin nyelvű ünnepi szentmise; a pápa beszédét magyar nyelvre fordítják. Az eseményre külön szabadtéri oltárt készítenek, mert a meglévő nem felel meg – emlékeztet a lap.

A pápalátogatás miatt Csíkszeredában és környékén már február közepén betelt szinte az összes szálláshely, miközben megemelkedtek az árak is.

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.