A Magyar Helsinki Bizottság megkapta a világ egyik legrangosabb emberi jogi díját a hatalom túlkapásai elleni kiállásáért

2017. július 21. 00:03 - szerző: Ágoston Zoltán

A díj mellé pénzbeli jutalom, ötvenezer euró is jár. Ez kétszer annyi, mint amennyi miatt a törvény értelmében külföldről támogatott civil szervezetként regisztrálnia kellene. Nem fog.

Csütörtökön a Magyar Helsinki Bizottság megkapta a világ egyik legrangosabb emberi jogi elismerésének számító Gulbenkian-díjat. A Magyar Helsinki Bizottság megosztva nyert Jane McAdam ausztrál menekültjog-kutatóval.

https://www.facebook.com/helsinkibizottsag/photos/a.148536888500904.23887.122159141138679/1510791908942055/?type=3&theater

Az örmény-portugál üzletemberről és filantrópról, Calouste Gulbenkianról elnevezett díjat évente adják oda a jogvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó civil szervezeteknek és magánszemélyeknek. A Magyar Helsinki Bizottság díját a zsűri deklaráltan üzenetnek szánta: „A menedékkérőknek és hontalanoknak ingyenes jogi segítséget nyújtó szervezet példát mutat a hatalom túlkapásaival szembeni civil ellenállásra, s hatékonyan képviseli a hatósági, rendőri erőszak áldozatait” – idézett a Népszava az Orbán-kormányhoz szóló indoklásból.

A díjjal ötvenezer euró pénzbeli jutalom is jár. Ez  kétszer annyi pénzt jelent, mint az a 7,2 millió forint, amely felett a civileket megbélyegző magyarországi törvény értelmében a Magyar Helsinki Bizottságnak külföldről támogatott civil szervezetként kellene regisztrálnia magát. A Magyar Helsinki Bizottság már többször jelezte, hogy nem fogja teljesíteni ezt a regisztrációs kötelezettséget, ugyanúgy, ahogyan például a TASZ és a Transparency International sem, és kész az Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság elé vinni az ügyet.

„Rendkívüli történet ezé a kis civil szervezeté, amely elsőként nyújtott segítséget és ért el sikereket menekültügyi esetekben” – méltatta a magyar díjazottat Jorge Sampaio zsűrielnök, volt portugál államfő.