A Kúrián is veszített a felcsúti fociakadémia: ki kell adni, mire költöttek

2017. november 15., 12:45

Szerző:

A Kúria a Demokratikus Koalíció keresetére jogerős ítéletben kötelezte a felcsúti focialapítványt, hogy közérdekű adatként adja ki, mire költötte a társasági adó terhére kapott támogatásokat – közölte a párt elnökségi tagja. Ráczné Földi Judit szerint így az alapítványnak és minden, a DK-val hasonló ügyben perben álló sportegyesületnek büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie, ha továbbra is megtagadják a hozzáférést a közérdekű adatokhoz.

A sportcélú tao-támogatások összege és fölhasználása valamiért Orbán Viktor legféltettebb titkai közé tartozik. A miniszterelnök indítékait nem ismerhetjük, ám azt tudjuk, hogy az október 23-i beszédére hallgatóságot szállító buszok között például jó néhány viselte a felcsúti Puskás akadémia emblémáját. Joggal merült föl tehát a gyanú, hogy e szállítás költségeit is a támogatásból fedezték.

A Puskás akadémia közpénzből gyarapodhatott

A Kúria ítélete nem csak azért fontos, mert így nem lehet tovább titkolni, hogy a lerobbant egészségügy, a lepusztult oktatás és a kirívóan nagyarányú szegénység hazájában milyen irdatlan összegek és milyen képtelen célokra jutnak a sportegyesületekhez a miniszterelnök beteges sportmániája következtében. Ennél is fontosabb, hogy az ítélet újra rávilágít: a Fidesz erőfeszítései a jogállam független intézményeinek bedarálására nem jártak teljes sikerrel, a bíróságok a kormánypárt erőteljes nyomásgyakorlása és megannyi támadása ellenére is nagyrészt őrzik függetlenségüket.

Októberben először az derült ki, hogy a Kúrián helybenhagyták a másodfokú ítéletet, így ki kell szolgáltatni a tao-felajánlásokkal kapcsolatos adatokat. A Transparency International perelte be a sportágak szakszövetségeit, illetve a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások minisztériumait, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat, mely csapatok kaptak mely cégektől és pontosan mekkora tao-felajánlásokat. A Kúria akkori ítélete szerint a 2011 és 2016 közötti adatokat kell nyilvánosságra hozni, így még a választások előtt kiderülhetnek a részletek.

A Demokratikus Koalíció korábban többször is szót emelt a tao-támogatások ügyében, szeptember végén pedig másodfokon is pert nyertek a Mezőkövesd Zsóry FC ellen. Mint kiderült, a felcsúti Puskás akadémia után a Mezőkövesd kapta a legtöbb tao-támogatást, több mint négymilliárd forintot.

Korábban már tizenhárom alkalommal döntött úgy bíróság, hogy a tao-támogatások közpénznek minősülnek, vagyis mindenkinek joga van tudni, mire költötték azokat.

Megírtuk azt is: több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a tao-támogatási rendszer bevezetése, azaz 2011 óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez – összesített a g7 blog. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges társasági adóbevétel több mint 11 százalékáról mondott le az elmúlt hat évben a kormányzat. A vizsgált időszakban 2940 milliárd forintnyi tao folyhatott volna be az államkasszába, a tényleges bevétel azonban csak 2608 milliárd lett, a többi a sportszervezetekhez került – és akkor a cégeknél hagyott tízmilliárdokról még nem beszéltünk, ezt azonban a felajánlók üzleti adatainak ismerete nélkül pontosan nem lehet számszerűsíteni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.