A Kúria szerint nem volt jogellenes, hogy a köztévés híradó leadta a fideszes kampányvideót

2019. május 14., 19:21

Szerző:

Május 4-én szombat este, az M4-es csatornán a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs félidejében elhelyezett egyperces villámhíradó fele annyi volt, hogy új kampányvideóval jelentkezett a Fidesz, majd némileg megvágva, hang nélkül is narrálva, de le is adták a fideszes kampányvideót. A Nemzeti Választási Bizottság elmarasztalta emiatt a köztévét és a kampányvideót szintén leadó TV2-t is, és pénzbüntetésre ítélte a csatornákat. A Kúria azonban az MTVA-nak adott igazat – számolt be a határozatról a 444.

Még a kampányfilm leadása után a DK-s Czeglédy Csaba, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és egy magánszemély is kifogást nyújtott be a közmédia ellen. Az NVB kimondta, hogy a műsorszám tartalmát tekintve politikai reklámnak minősül, és az a Fidesz választási üzenetét közvetítette. Az MTVA ezután felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult.

A Kúria keddi döntésében megváltoztatta az NVB határozatát, és elutasította a híradóval szembeni kifogásokat.

A Kúria az indoklásban egyetértett az MTVA-val, akik arra hivatkoztak, hogy politikai reklámnak csak a médiaszolgáltató által érdemben nem szerkesztett műsorszámok minősülnek. A köztévé azzal érvelt, hogy az eredeti hangsáv helyett narrálták az üzenetet, és meg is vágták a kampányvideót. 

 

A Kúria álláspontja szerint ez érdemi tartalmi szerkesztésnek minősül, és igaz, hogy a változtatások felerősítették a fideszes üzenetet, de azt már nem lehet számon kérni a köztévén.

A kiegyensúlyozottsági követelményeket ugyanis ebben az esetben nem kell vizsgálni, az csak több műsorszám összevetésével vizsgálható, egyperces híradótól nem várható el a teljes körű tájékoztatás.

Határozatában megemlítette az MTVA érvelését is, miszerint az RTL Híradó szintén beszámolt a kampányfilmről. Rövidebben és kiegyensúlyozottabban a Kúria szerint, mivel az RTL a fideszes kampányfilm üzenetét az ellenzéki Momentum álláspontjával ütköztette.

A Kúria végül megállapította, hogy 

„ha minden jelölő szervezetről, vagy annak programjáról közölt tudósítás, amely szükségszerűen eljuttatja az adott jelölő szervezet üzenetét a választókhoz (és ekként a jelölő szervezetet népszerűsíti) politikai reklám volna, akkor nem volna biztosítható az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdése szerinti demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás intézményrendszere”.

A végzés ellen további felülvizsgálatnak nincs helye.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.