A Kúria kimondta, hogy a Fidesz megtévesztette a választókat

2019. április 26., 12:14

Szerző:

Kúria közölte, hogy a Fidesz-KDNP magatartásával megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor aktivistái április 8-án Budapesten a Kálvin téri aluljáróban aláírásokat gyűjtöttek saját ajánlóíveiken az EP-választásokhoz. Azok ugyanis nem a Választási Iroda által kiadott ívek voltak – írja a 444.

A Kúria döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Fővárosi Választási Bizottság korábbi határozatát, és a kérelmező kifogásának részben helyt adott.

A panaszos a Momentum Mozgalom volt. Észrevették ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP logóival ellátott pultnál a kormánypártok aktivistái azt állították, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokhoz gyűjtik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. A lapok viszont nem a Választási Iroda által kiadott, az aláírások gyűjtésére szolgáló egységes ívek voltak. Az aktivisták az aláírások gyűjtéséhez szükséges adatkezelési tájékoztatót sem tudták bemutatni.

A Momentum ezért Facebook-oldalán közölte, hogy kifogást tett a Kubatov-listát építő fideszesek ellen, mivel a felvétel szerint a budapesti Fidesz-aktivisták nem a pártok számára biztosított ajánlóívre gyűjtenek aláírást, hanem a Fidesz saját szimpatizáns-listájára. Álláspontjuk szerint ezzel a kormánypárt aktivistái megtévesztő módon jártak el és ezzel megsértették a választás tisztaságát.

 

A Nemzeti Választási Bizottság ebben nem talált kivetnivalót.

A Kúria a felvétel alapján viszont közölte, hogy a párt aktivistái által végzett aláírásgyűjtés egyértelműen nem a 2019-es EP-választásokhoz szükséges ajánlások gyűjtésére irányult, a választópolgárok megtévesztése pedig önmagában sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A Fidesz egyébként már tavaly az országgyűlési választások előtt is folyamatosan bővítette a Kubatov-listát, amiről ebben a cikkünkben írtunk. Nemrég pedig egy VIII. kerületi, Lujza utcai társasház lakógyűlésén a ház közös képviselője igyekezett adatokat gyűjteni a a Fidesz pártigazgatójáról, Kubatov Gáborról elnevezett, a 2009-es pécsi önkormányzati kampányban bizonyítottan használt Kubatov-lista íveivel.