A KSH állítása szerint 241 ezer forintot vihet haza egy átlagos magyar munkavállaló

2019. szeptember 30., 16:22

Szerző:

Feldolgozta a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozó júliusi bérstatisztikákat a Központi Statisztikai Hivatal, amely szerint az adókedvezmények nélküli átlagkereset 10,7 százalékkal, a kedvezményes pedig 10,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 241 100;
  • kedvezményeket figyelembe véve 248 600 forint volt.

A reálkeresetek 7 százalékkal nőttek a KSH szerint.

Miért érezheti úgy egy középosztálybeli, hogy mégsem keresi meg az átlagot?

– tehetjük fel a kérdést. A 168 Óra is foglalkozott vele korábban, hogy az átlagkereset általában 30 százalékkal magasabb a medián keresetnél. Medián jövedelme annak van, aki a "társadalom közepén" helyezkedik el, pont annyian keresnek nála többet, mint ahányan kevesebbet.

A KSH évek óta nem számít mediánbért, ami a társadalmat jobban leíró adat lenne, pedig tehetné. A legérdekesebb, hogy bár a NAV pontos jövedelmi statisztikákat tud nyújtani magyarok azon tömegeiről, akik nem egy legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásnál dolgoznak, de a KSH szerint azok az adatok nem megfelelők.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.