A közmunkások nagy részét is kizárják a falusi csokból, a Miniszterelnökség becsületes magyar családokkal indokol

2019. április 14., 20:50

Szerző:

Legalább egy év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia mindenkinek, aki falusi csokot igényel, ami azt jelenti, hogy a munkanélkülieken kívül a közmunkások nagy része sem élhet a lehetőséggel – derül ki az RTL Klub Híradójának a riportjából. Ez kézszer annyi, mint amennyit a csokhoz jelenleg elvárnak, ami pedig a folyamatos munkaviszonyt illeti, kétgyermekes családoknak egy évet, háromgyermekeseknek két évet kell igazolniuk. 

A Miniszterelnökség a szigorítást azzal indokolta, hogy „becsületes magyar családok” élhessenek a lehetőséggel.

„A falusi csok célja, hogy becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel, a tisztességtelen szándékúak pedig ne tudjanak visszaélni vele”

– írta Gulyás Gergely tárcája válaszul az RTL Klub Híradójának a kérdéseire.

A falusi csokot 2019. július 1-től 2022. június 30-ig lehet igényelni vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is. Korszerűsítésre minden igénylő az összeg felét lehet kérheti.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.