A Kossuth téren tüntetett az ellenzék az ukrán oktatási törvény ellen

2017. szeptember 10. 19:52 - szerző: MTI

A demonstrációra 100-150 ember ment el.

A kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelven történő oktatását ellehetetlenítő ukrán oktatási törvény ellen tiltakozott az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt, a Momentum Mozgalom és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) vasárnap Budapesten a Kossuth téren.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, Avarkeszi Dezsõ, a DK elnökségi tagja, Bokros Lajos, a  MoMa elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Bõsz Anett, a Liberálisok ügyvivõje, Soproni Tamás, a Momentum alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke (b-j) az ukrajnai kisebbségeket sújtó, a napokban elfogadott oktatási törvény ellen tiltakozó demonstráción
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az Országház épületével szemben, a Gulyás Márton fémjelezte Közös Ország Mozgalom kezdeményezésére megalakult Agórán tartott rendezvény szónokai elítélték a napokban elfogadott, az ukrajnai kisebbségeket sújtó törvényeket. Hangsúlyozták, hogy azok ellentétesek Ukrajna uniós közeledésének szándékával, és szolidaritásukat fejezték ki a jogsértést elszenvedőkkel.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a mintegy 100-150 ember előtt azt emelte ki, hogy az egyre nehezebbé váló ukrajnai helyzetre egyre rosszabb válaszokat ad az ukrán vezetés.   Avarkeszti Dezső (DK) azt hangsúlyozta, hogy a vitatott törvény ellentétes az ukrán alkotmánnyal, és az Ukrajna által ratifikált kisebbségi jogi chartával. Berkecz Balázs (Együtt) szégyenletesnek nevezte a törvényt. Ungár Péter (LMP) szerint fontos, hogy európai szinten napirendre kerüljön az ukrajnai kisebbségek ügye. Véleménye szerint a kialakult helyzetért az ukrán kormány mellett a hét éve „kudarcos” nemzetpolitikát folytató magyar kormány is felelős. Bősz Anett (Liberálisok) szerint ez történik, amikor „illiberális vezetők” próbálják meghatározni a demokráciát.  Bokros Lajos (MoMa) azt hangsúlyozta, hogy az ukrajnai jogfosztás hivatkozási alapja az orosz agresszió, a magyar kormány pedig nem áll ki Ukrajna szuverenitásáért, Szabó Tímea (Párbeszéd) pedig a maga részéről azt állította, a magyar kormány azért nem tud kiállni a kárpátaljai magyarokért, mert Orbán Viktor „dörgölőzik” Vlagyimir Putyinhoz.

A Jobbik vasárnap kora délutáni sajtótájékoztatóján Szávay István országgyűlési képviselő azt mondta, azért nem vesznek részt „a balliberális pártoknak” a kárpátaljai magyarok védelmében tartandó rendezvényén, mert bár lesz ott több olyan szervezet, amelynek elhiszik, hogy őszintén aggódik „az elcsatolt nemzetrészekért”, Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos már számtalanszor elárulta őket, ezért velük a Jobbik nem demonstrálhat együtt. Elutasította a részvételt a Fidesz is, azt írva: „Soros György bábszínházban nem veszünk részt.”

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.