A Kőrös Intercityvel érkezett Magyarországra az új-zélandi merénylet elkövetője

2019. március 18., 16:18

Szerző:

Nem szerepelt a potencilis terroristákról készített adatbázisokban Brenton Harrison Tarrant, az az ausztrál férfi, aki pénteken 50 emberrel végzett az új-zélandi Christchurch két mecsetében Vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett – írta a Terrorelhárítási Központ (TEK). A TEK azután adta ki a közleményt, hogy kiderült, a férfi 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként Magyarországra jött a Kőrös Intercity menetrend szerinti járatával.

A férfi végig élőben közvetítette a merényletét

Brenton Harrison Tarrant érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízum nélkül hazánkban - írja a TEK, amely az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen a férfi magyarországi tartózkodásának körülményeit.

Az eddig 50 halálos áldozattal járó merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

A merénylőről, aki átalakított félautomata fegyvert használt, kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.